Відомі подробиці реорганізації херсонського ХОСПІСу від обласної ради

2 года назад 0

Сталі відомі подробиці реорганізації херсонської лікарні ХОСПІС, яку затіяли в обласній раді.

Згодом на сайті облради з’явився відповідний проект рішення. В ньому зазначено, що лікарню ХОСПІС планують об’єднати з обласним госпіталем ветеранів війни. Остання, судячи з документу, і стала ініціатором реорганізації лікарні. 

Як зазначило керівництво госпіталю ветеранів війни, минулого року заклад уклав договір з Національною службою здоров’я України, який зобов’язує надавати послуги з напрямку “Стаціонарна паліативна медична допомога”. Такий самий договір має й ХОСПІС. Однак, в госпіталі заявили, що ХОСПІС не відповідає вимогам програми медгарантій. Зокрема, останній заклад розміщено в двоповерховій будівлі, в якій відсутній ліфт та підйомники. При цьому, на другому поверсі знаходяться пацієнти, які не можуть пересуватися самостійно. 

“В ХОСПІСі відсутня система централізованого постачання кисню та апарати ШВЛ, монітор пацієнта та іншє обладнання передбачене Програмою медичних гарантій.
Разом з тим, слід зазначити, що вартість одного ліжко-дня за січень-листопад 2021 року складає:
по продуктам харчування – 16,60 грн;
по медикаментам – 9,44 грн.

Період перебування одного пацієнта протягом 23 днів обходиться ХОСПІСу в середньому:
по продуктам харчування – 375,16 грн;
по медикаментам – 213,34 грн, тобто 588,50 грн.

Крім того, Госпіталь поінформував, що у разі необхідності є можливість розгляду працевлаштування медичного колективу ХОСПІСу”, – вказано в документі. 

В проекті рішення зазначено, що об’єднання закладів дозволить зекономити витрати на енергоносії в сумі 705 тисяч гривень. Варто додати, що в документі не вказано, скільки місць для розміщення пацієнтів ХОСПІСу є в госпіталі ветеранів війни, та скільки робочих місць запропонують звільненим лікарям. 

В соцмережах думки щодо реорганізації ХОСПІСу розділилися. Одні впевнені, що об’єднання закладів дасть змогу надавати більш якісні медпослуги хворим. Інші пишуть, що таким чином чиновники облради та депутати хочуть виставити землю та будівлю ХОСПІСу на приватизацію, адже це ласий шматок ділянки в самому центрі Херсона. Додамо, що питання реорганізації закладу будуть розглядати члени депутатської комісії з питань комунального майна 11 лютого.