У Верховній Раді зробили заяву про повернення віялових відключень електроенергії

4 месяца назад 0

В осінньо-зимовому періоді 2023-2024 років поки що не було планових відключень світла, незважаючи на побоювання українців. У Верховній Раді оцінили ризики та зробили заяву про можливість повернення віялових відключень електроенергії.

У парламенті закликали громадян бути готовими до можливих перебоїв з електропостачанням. Відключення, аналогічні тим, що спостерігалися наприкінці 2022 та на початку 2023 року можливі внаслідок масованих обстрілів з боку російських окупантів. Проте останнім часом вони сконцентровані не на об'єктах критичної інфраструктури.

Голова комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, як може розвиватись ситуація.

"Все залежить від того, якими будуть ракетні атаки по українській енергосистемі. Тому повністю виключати таке, мабуть, неможливо. Тому що якщо буде масована атака, коли будуть десятки та десятки ракет різного типу і дронів летіти по наших енергооб'єктах, то якась ймовірність цього існує".
Народний обранець уточнив, що енергетики докладають багато зусиль, щоб уникнути минулорічного сценарію. Він запевнив, що українська сторона має певний запас міцності, також можуть задіяти обладнання.

"Зараз так просто вразити наші енергооб'єкти не вдасться. Тому ймовірність таких відключень є, але досить низька", — сказав Герус.