Захід не має наміру фінансувати війну в Україні після червня 2024 року: МВФ радить підвищувати податки

7 месяцев назад 0

Вже з наступного року українській владі доведеться подумати над підвищенням податків із громадян. Обсяги західної допомоги Україні скорочуватимуться. Таким чином, вести війну та утримувати бюджетну сферу нашій країні доведеться здебільшого за свої гроші. Про це, зокрема, український уряд попередили у МВФ.

Які є домовленості з українською владою, розповів глава місії МВФ Гевін Грей в інтерв'ю одному з українських ЗМІ.

За словами представника Міжнародного валютного фонду, між МВФ та українською владою є розуміння, що Україні доведеться дедалі більше спиратися на власні фінансові ресурси. Вже до кінця поточного року урядом буде розроблено та почне впроваджуватись Національна стратегія доходів. Україна має повернутися до самофінансування. Адже західна підтримка не є вічною. І після війни нашій країні доведеться самостійно вирішувати усі фінансові проблеми. Тому вже зараз влада має подбати про збільшення податкових і митних зборів.

"Всі розуміють: згодом і поступово міжнародна підтримка України зменшуватиметься, тому Україні потрібно розвивати власні внутрішні ресурси для самофінансування. Тому владі потрібно зосередитися на посиленні спроможності збирати доходи — як податкові, так і митні" , — вважає Гевін Грей.
Він також розповів, що розміри західної допомоги наступного року закладаються з таким розрахунком, що до другої половини 2024 року війна в Україні припиниться або буде заморожена. Звісно, не можна виключати й іншого сценарію – що війна триватиме. І тут розмір західної допомоги буде збільшено.

"Міжнародна фінансова допомога має зрости за умов негативного сценарію. У разі реалізації сценарію базового, ми говорили про 115 млрд доларів, а негативного — 140 млрд доларів" , — повідомив Грей.
Та все ж таки Україні значною мірою доведеться покладатися на власні доходи, адже в будь-якому разі партнери даватимуть менше грошей. Тому МВФ обговорив з українським урядом, зокрема, і непопулярні заходи, до яких він буде змушений вдатися.

"Якщо говорити загалом, то з'явиться потреба у додаткових фіскальних заходах" , — уточнив представник МВФ.
Таким чином, наш уряд має два шляхи, і обидва вони непопулярні. Або доведеться підвищувати податки з тих, хто й так уже сплачує. Або він спробує розширити податкову базу за рахунок "вилову" громадян, які працюють "в тіні". Крайнім заходом може стати скорочення соціальних виплат, скасування індексації пенсій та відмова від зростання мінімалки. Крім того, можуть початися затримки з виплатами зарплат і пенсій.