600 випадків насильницьких зникнень: адвокат фіксує воєнні злочини росіян на Херсонщині

4 месяца назад 0


Фіксацією воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на Херсонщині, займається адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов. Його організацією нині зафіксовано близько 600 випадків незаконних насильницьких зникнень.

Про це адвокат розповів . Він зазначає, що це однозначно неточна цифра.

«Т е, що відбувалося в другій половині 2023 року, там тенденція та сама, а кількість інформації менша. Це було насильницьке зникнення людини з відповідним можливим катуванням, можливими нелюдськими поводженнями, тілесними ушкодженнями, що само по собі теж має окремі статті відповідальності й злочину», –  наголошує адвокат .

За його словами, затриманих окупантами українців переважно утримують у малих приміщеннях, без доступу до зовнішнього освітлення, можливості прогулянок, медичної допомоги та системи харчування.

 «У нас є люди, які розповідали, що їх тижнями не годували або видавали по шматочку пліснявого хліба і чаю якогось. У нас є випадки, коли люди тривалий час не отримували   питної води. Доходило до того, що люди просто вимушені були ухвалювати радикальні рішення для того, щоб якось забезпечити себе водою – вживали результати своєї життєдіяльності. Саме по собі це вже жахливо. Люди перебувають без світла, без належної медичної допомоги для тих, хто був травмованим під час затримання», –  розповів Данилов .

Адвокат зазначає, що російські військові використовують різні методи знущання з цивільного населення. Рівень тортур, за його словами, залежить від того, за що саме людину затримали.

« У нас одна людина розповідає про катування струмом, яке застосовується на мочках вух, а   потім його зривають з вуха разом з залишками шкіри, м'язів. У людей починається гнильний процес, вуха запалюються, тому що ці рани ніхто не промиває, ніхто ж не лікує. Є такі люди, які через це втратили слух », — зазначив Данилов.

Адвокат також розповів, що у рамках роботи з воєнними злочинами російських військових над мирним українським населенням фіксуються і випадки сексуального насилля.

«Це насправді найбільше ламає чоловіків психологічно та і жінок, зрозуміло. Просто я, чому кажу чоловіків, тому що ми зафіксували факти самогубств після цих катувань. Після того, як людина вже звільнилась, її відпустили, обміняли, ще щось, і вона наклала на себе руки», –  розповів Данилов .

Він наголошує, що фіксація подібних злочинів є важливою для подальшого звільнення затриманих цивільних та притягнення до відповідальності осіб, які скоїли правопорушення.

На головній світлині:   вияв лена у катівні у Херсоні «дитяч а камер а» .