7 причин вживати насіння чіа

6 лет назад 0

Останнім часом насіння чіа увійшло в моду. Його включають у свою дієту знаменитості і фанати здорового способу життя. Насіння чіа цілком цього заслуговує, оскільки має багато корисних властивостей.

У цій статті TerraWoman розповімо, чим воно корисне і чому його варто включати у свою дієту.

Слово "чіа" на мові народу майя означає "сила". У Центральній Америці це насіння вже декілька тисячоліть складає основу раціону місцевих жителів. Це не випадково, адже в насінні чіа багато вітамінів, жирних кислот омега-3 і мінералів.

Тепер це насіння стало популярне у всьому світі. Багато спортсменів включають їх у свою дієту. Їх можна додавати в самі різні страви — від салатів до солодощів.

Варто включати це маленьке темне насіння у своє ранкове і вечірнє меню, додавати його в десерти. У ньому міститься багато клітковини і антиоксидантів і немає глютену.

Американське Суспільство здорового харчування приводить цікаві відомості про цей суперзлак:

У насінні чіа в п'ять разів більше кальцію, ніж в молоці (воно ідеальне для веганів і для тих, хто не переносить лактозу).
Воно дають організму втричі більше антиоксидантів, ніж чорниця.

У ньому в три рази більше заліза, ніж в шпинаті (тому воно дуже корисне для тих, що страждають анемією).

У насінні чіа удвічі більше білка, чим в овочах.

Удвічі більше клітковини, ніж у вівсі (рекомендуються для тих, хто страждає на закрепи).

Калію в цьому насінні міститься в 2 рази більше, ніж у бананах (допомагає знімати судоми).

Чим корисне насіння чіа

Ми розповіли про деякі характеристики чарівного насіння майя, але у нього є і багато інших корисних властивостей. Воно:

Зменшує "харчову тривожність"

Якщо ти зазвичай через пару годин після сніданку або обіду помираєш від бажання з'їсти щось "смачненьке", спробуй боротися з цим насінням чіа (столову ложку насіння буде досить).

Воно дають відчуття ситості і, крім того, воно легко перетравлюються.

Рекомендуємо з'їдати їх на сніданок, тоді твій шлунок буде "задоволений" декілька годин.
Можна змішувати насіння з йогуртом, молоком або апельсиновим соком.

Сприяє гідратації організму

Ти з тих людей, хто не п'є багато води впродовж дня? Можливо, ти забуваєш про це або тобі просто не подобається пити багато води.

Тоді їж насіння чіа, воно допомагає підтримувати вміст води в тілі на необхідному рівні.

Особливо рекомендується потурбуватися про гідратацію організму перед зайняттям спортом і фізкультурою і перед напруженим робочим днем.

Зменшує біль в суглобах

Жирні кислоти Омега- 3, що містяться в насінні чіа, має протизапальну дію. Тому це насіння дуже допомагає при болі в суглобах.

Ацтеки використовували його для лікування хворих колін.

Якщо у тебе артрит або артроз, рекомендуємо включати насіння чіа у своє ранкове меню.

Захищає від токсинів, що знаходяться в довкіллі

Жити у великому місті не дуже корисно для нашого здоров'я. Стреси, забруднення довкілля. Якщо додати до цього тютюновий дим і сонячний ультрафіолет, ситуація стає зовсім сумною.

Насіння чіа здатне захищати нас від цих шкідливих чинників. Як? Покращуючи стан шкіри, створюючи захисний шар проти надмірного сонячного опромінення і зміцнюючи легені.

Дає енергію

Останнім часом ти сильно втомлюєшся, відчуваєш знесилення, у тебе проблеми з концентрацією? Тоді саме час включити насіння чіа у свою дієту. Воно допоможе тобі знову стати енергійною і активною.

Оскільки в цьому насінні міститься більше білку і калію, ніж у багатьох овочах і фруктах, воно дасть тобі необхідну енергію. Просто ідеальний засіб для понеділка!

Сприяє нарощуванню м'язової маси

Ця ще одна корисна властивість насіння чіа, пов'язана з енергією.

Коли ми займаємося спортом і хочемо мати помітні м'язи, ми часто приймаємо хімічні добавки, які можуть завдавати шкоди здоров'ю.

Їх прекрасно замінить такий натуральний засіб, як насіння чіа. Воно сприяє відновленню тканин і нарощуванню м'язової маси. Додай їх у свої смузі або соки до і після тренувань!

Допомагає позбавлятися від зайвих кілограмів

Одна з головних корисних властивостей насіння чіа полягає в тому, що воно сприяє зниженню ваги. Це відбувається завдяки клітковині, що міститься в них, яка допомагає контролювати апетит.

У шлунку, вступаючи в контакт з водою, насіння збільшує свій об'єм в 10 разів. Завдяки цьому можна декілька годин не переживати почуття голоду.

Інші корисні властивості насіння чіа

Насіння чіа має і інші корисні властивості:

— Сприяють виведенню з організму рідини і токсинів (запобігаючи таким чином клітинному окисленню).
— Регулюють мікрофлору кишківника.
— Зменшує тривожність (сприяючи релаксації).
— Допомагає боротися з целюлітом.
— Активізує метаболізм і спалювання жиру (допомагає зберігати живіт плоским).

Щоб скористатися усіма корисними властивостями насіння чіа, треба перед вживанням замочити його у воді. Однієї чашки води на столову ложку насіння вистачає. Потім проціди цю суміш і додай подрібнене насіння чіа в різні страви і напої.