Через шахрайські схеми троє громадян втратили понад 90 тисяч гривень

4 месяца назад 0

Лише за минулу добу троє громадян втратили свої заощадження через різні шахрайські схеми. 

Про це повідомила пресслужба поліції Херсонської області.

До херсонської поліції звернувся 48-річний житель Києва. Чоловік розповів, що хотів придбати автівку у Херсоні. По телефону домовився з продавцем про покупку автомобіля та перерахував 60000 гривень завдатку. Після отримання грошей продавець перестав виходити на зв’язок. 

47-річній жительці Білозерської громади зателефонував нібито працівник служби безпеки банку та розповів, що невідома особа намагається розрахуватись за покупку з її карткового рахунку. Псевдо банківський працівник  попрохав набрати комбінацію, щоб заблокувати картку.

Після проведення усіх дій заявниці надійшло повідомлення про списання з рахунку 18185 гривень. 

Заволоділи шахраї й коштами 46-річної херсонки. Жінка отримала повідомлення нібито від близької подруги з проханням терміново позичити гроші. Не перевіривши інформацію, заявниця перерахувала 15000 гривень. Згодом дізналася, що акаунт подруги зламали аферисти, від її імені розсилали всім друзям та знайомим повідомлення з проханням позичити гроші.

За усіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. 

Нагадуємо: якщо вам надходять подібні повідомлення від рідних, друзів чи знайомих, спочатку самі зателефонуйте цим людям і дізнайтеся, чи дійсно вони потребують допомоги. Напишіть вашим спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень про фінансову допомогу. Зазвичай, шахраї одночасно роблять розсилку всім підписникам.

Також обов’язково перевіряйте достовірність інформації перед тим, як вчиняти якісь дії, а товари купуйте на офіційних ресурсах та лише з післяплатою.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати і не має права дізнаватися PIN-код до вашої платіжної картки, тризначний номер на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і звертайтеся до поліції.