Черги з ночі і дефіцит питної води: що відбувається в Каховці

5 месяцев назад 0

У Херсонській області є два міста — Каховка і Нова Каховка. Каховська ГЕС знаходиться біля Нової Каховки. А от Каховка знаходиться на березі Каховського водосховища, те саме, яке називали Каховським морем. У Каховці проходили «Таврійські ігри», тут працювали так компанії як «Чумак» та «Cargill», а ще — завод «КЗЕСО».

З 24 лютого 2022 Каховська міська територіальна громада опинилася у тимчасовій окупації. Заблоковано шість населених пунктів — місто Каховка – адміністративний центр, села Малокаховка, Коробки, Роздольне, Чорноморівка і Вільна Україна. На березі Дніпра знаходяться Каховка та Малокаховка.

Ресторан на Каховській набережній.Автор:  Фото з архіву МОСТа

Як зараз виживають населенні пункти під час тимчасової окупації журналістці МОСТа розповів начальник Каховської МВА Віталій Немерець.

Залишилося менше третини. До війни Каховська громада налічувала 45 тисяч населення, з них у Каховці проживало 36 тисяч. За приблизними цифрами, залишилося менше третини. Частина мешканців перемістилася углиб території області (Генічеськ, Скадовськ), рятуючись від обстрілів (зі сторони Каховської громади ведуться обстріли звільненого восени 2022 року Бериславу, – МОСТ). Є випадки пошкоджень цивільних обʼєктів на території тимчасово окупованої Каховської громади.

За продуктовими пакунками — черги з ночі.  Каховка під час окупації стала центром Каховського муніципального округу (таку назву громаді дали росіяни, – МОСТ). Саме тут були розташовані всі комунальні, соціальні та інші структурні підрозділи. Самоназваний голова “округу” Павло Філіпчук повідомив, що частина адміністрації, фондів пенсійного та соціального страхування евакуйовано до віддалених населених пунктів — таких як Тавричанка, Генічеськ та Скадовськ.

Тавричанка Каховського району розташована в 60 км від Каховки.  Для вирішення документальних питань людям доводиться самостійно їздити туди. Пенсіонерам влаштовують видачу гуманітарних продуктових пакунків, за ними люди займають черги з ночі.

Продовжується розбій та конфіскація нерухомості. Про сім’ю Філіпчуків з різних джерел доходить інформація про співпрацю з ворогом. Основне в діях колаборантів — бажання набити власні кишені, отримати повну владу і контроль над підприємствами та установами міста. І досі розбій продовжується, попри пограбування найбільших і найбагатших підприємств міста. Конфіскують нерухомість тих будинків і квартир, з яких виїхали люди. Ламають замки на дверях, вивозяться меблі, техніка та інші речі, що сподобалися батьку Павла Філіпчука, який особисто контролює процес. Жоден місцевий фахівець середньої ланки не пішов на співпрацю з ворогом.

Окупантам служать ті, хто не реалізувався в житті.  Це некомпетентні спеціалісти, які тепер намагаються проявити себе в місцевому управлінні. На їхню якість роботи скаржаться навіть окупанти.

Навчальний процес не запущено через брак вчителів та дітей.  Хоча окупаційна влада намагалася запустити освітній процес у трьох школах.

У 2022 у медичній сфері пограбовано обладнання з міської лікарні.  Жителям громади довелось їздити до Новотроїцька, Генічеська, Скадовська чи Сімферополя за медичними послугами. Багато вчителів і лікарів, які не пішли на співпрацю з окупантами зазнали тортур і потрапили до підвалів. Люди зникають безвісти досі. Якщо раніше родичі зниклих могли звернутися до “поліції у Каховці чи Новій Каховці, то тепер шляхи пошуку зниклих невідомі. Результати обстрілів

Приватні торгові точки розграбовані і зачинені магазини. Натомість окупаційна влада звітує з гордістю про відкриття бібліотек у віддалених селах Каховського району, єдиної школи в Архангельській Слободі та стаціонарного відділення в Каховській лікарні на 10 ліжкомісць

Примусова паспортизація триває.  Щодня збільшується тиск на людей з примусової паспортизації. Мешканців громади попереджають: ті, хто не матимуть на 1 січня 2024 року російського паспорту, СНІЛСу та медичного страхування, не зможуть отримати медичну допомогу, соціальні виплати, пенсію (в розмірі 10 тисяч російських рублів) та будуть депортовані до кордонів (до яких саме не повідомляється).

Дефіцит у питній воді у Каховській громаді.  Після підриву дамби Каховської ГЕС значно зменшився рівень води в свердловинах. Усі населені пункти, які використовували воду з Каховської меліоративної системи і яка зовсім залишилася без води, позбавлені стабільного водопостачання. Окупаційна влада завозила цистернами воду з каховських підземних озер та свердловин. Таким чином, позбавивши жителів міста частини водних запасів. При цьому ніяких дій по відновленню або будівництву нових свердловин окупаційна влада не проводить і досі. Замість цього проблеми з водопостачанням вирішуються шляхом завозу бутильованої води. Є інформація, що в деяких селах поза Каховською громадою водопостачання взагалі відсутнє.

Меліоративна система зазнала шкоди. Через громаду проходить два магістральних канали: Каховський та Північно-Кримський. Таким способом вода з водосховища надходила і в Крим, і до громад Запорізької області. Наші аграрії настільки ефективно застосовували сучасні технології вирощення культур, що переймати досвід до них приїздили навіть колеги з Європи. Наразі ж, канали майже пусті. Через 2-3 роки вони поступово ставатимуть непридатні до використання. Це дуже болюче питання для всіх нас. Написи опору у Каховці Населення висловлює свій опір через написи і українські прапори.  Є засвідчений факт підняття українського прапора в густонаселеному кварталі. Стяг більше трьох діб гордо майорів над Каховкою. Зʼявляються антиросійські написи на зупинках міста. Одну з них окупанти навіть розстріляли з танка, щоб не бачити намальований прапор на стінах зупинки та величезні букви «путін х@ло». І це тільки маленька частина великої жаги українців знову стати вільними

Каховська міська військова адміністрація готується до деокупації.  Команда веде роботу по пошуку міжнародних та вітчизняних донорів та спонсорів, які допомагатимуть в процесі відбудови. Укладають угоди та меморандуми про співпрацю. А також співпрацюють з військовими адміністраціями вже деокупованих населених пунктів і переймають досвід відновлення громади. Команда опрацьовує необхідні заходи, які потребуватимуть швидких реакцій. Населенню дистанційно надають послуги та рекомендації. Допомагають військовим з правого та лівого берега. Розроблено програму фінансової допомоги таким військовим підрозділам, яка успішно реалізується. Також створено програму матеріальної допомоги родинам поранених та загиблих воїнів Каховщини.