Гостра аварія зараз уже неможлива: про ситуацію на Запорізькій АЕС розповів Литвинський

3 недели назад 0

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com
Україні невигідно підвищувати психологічний тиск на населення внаслідок нагнітання ситуації на Запорізькій АЕС, провокації вигідні тільки росіянам. Таку думку сьогодні, 9 квітня, в ефірі телеканалу  висловив професор, експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський.

“Наскільки це загрожує? Енергоблоки атомних станцій України розраховані на падіння легких літаків. Тобто вибух кількох кілограмів вибухівки не може призвести до руйнування захисної оболонки реакторного відділення. При цьому, безперечно, за допомогою подібної техніки можуть бути вражені зовнішні системи, насамперед, це система енергопостачання, чим постійно та справно займається Російська Федерація, руйнуючи і основні, і резервні лінії енергопостачання Запорізької атомної станції”,  — сказав він.
Литвинський наголосив, що справа не в заявах сторін, а в тому, кому вигідні подібні провокації.

“Потрібно шукати, кому вигідно. Україні ніяк не вигідно піднімати психологічний тиск на населення Запорізької, Дніпропетровської областей, прилеглих населених пунктів, а росіянам якраз навпаки. Але справа навіть не в цьому. Насправді, на мій погляд, причина дуже проста — це ефективне використання українською стороною дронів і, як результат, велике бажання Російської Федерації максимально дискредитувати подібного роду озброєння при веденні військових дій Україною. Ось це і є основна причина та основна мета тієї кампанії, яку розв’язали росіяни”, — переконаний професор.
Експерт з атомної енергетики зауважив, що в тому стані, в якому зараз перебуває Запорізька АЕС, вона відносно безпечна.

“Насправді енергоблоки зупинені ще восени 2022 року, і в міру розпаду радіоактивності, що накопичилася в активній зоні, рівень небезпеки падає досить помітно. Гостра аварія зараз уже неможлива — це за сьогоднішнім станом енергоблока. Те, що творить мавпа, яка сидить із гранатою, ну, вибачте, сама мавпа цього не знає”,  — сказав Литвинський.
Нагадаємо, начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, коментуючи повідомлення МАГАТЕ про вибух на ЗАЕС такого собі дрона​, зазначила, що​ авторство провокацій на Запорізькій атомній електростанції очевидне для всіх. Однак серйозним сигналом є спроба іноземних експертів, констатуючи факти, не називати винуватців.