Грошова допомога: українці можуть отримати від держави до 100 тисяч гривень

5 месяцев назад 0

В Україні перезапустили програму "Рука допомоги", у рамках якої надається грошова підтримка малозабезпечених громадян. Вони можуть одержати до 100 тисяч гривень.

Кошти передбачені для громадян, які бажають відкрити власну справу. Працездатні члени малозабезпечених сімей можуть одержати на розвиток бізнесу до 100,5 тис. грн. Фінансова підтримка надається один раз, і її потрібно буде повернути.

Гроші можна направити на покупку матеріалів та обладнання, які потрібні для своєї справи. Виплата безготівкова. Йдеться про безвідсотковий кредит строком на три роки.

Повернути кошти потрібно після закінчення трирічного терміну з моменту отримання одною сумою – протягом 30 календарних днів. Це можна зробити достроково та частинами – за графіком, узгодженим з центром зайнятості.

Сума фінансової допомоги, яка повертається, зменшується на суму сплачених податків, ЄСВ та зборів.

При цьому підприємці можуть і не повертати кошти, якщо сума сплачених податків, ЄСВ та зборів перевищує суму наданої допомоги, а також якщо перший рік з моменту отримання допомоги за направленням центру зайнятості вдалося працевлаштувати не менше двох осіб із малозабезпечених сімей не менш як на два роки. 
Як отримати грошіПретенденти на виплати мають звернутися до найближчого центру зайнятості та подати документи до спеціально створеної комісії з питань надання допомоги на отримання економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї.
Потрібно надати такі документи:

  • заяву про надання грошової допомоги;
  • бізнес-план (розробляється у процесі професійного навчання у центрі зайнятості чи самостійно);
  • довідку про несудимість.

Для підтвердження даних про наявність або відсутність обтяжень майна слід подати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухомість та витяги з Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Центр зайнятості передає документи на розгляд комісії. За підсумками засідання претендента письмово сповістять про рішення.

Якщо воно позитивне, українець протягом 30 календарних днів має зареєструватися як ФОП або створити юридичну особу. Після цього громадянин та ЦЗ підписують угоду про надання фінансової допомоги.

Підприємець повинен подати до центру зайнятості рахунок-фактуру та договір з постачальником/продавцем матеріалів та обладнання. Після цього ЦЗ перерахує кошти на його рахунок.