Херсонщині подарували оберіг

2 года назад 0

Гігантський дідух — оберіг Херсонщини
Народні майстрині Олена Колодич, Олена Стецюк і Тамара Петраченко із села Чорнянки, що в Каховському районі області, працювали над ним багато місяців.
Навесні збирали та засушували степові квіти, влітку та восени дійшла черга до зрілих колосків — пшениці, жита, рису та проса, листя кукурудзи (талашу) . Зелені прикраси та багатства степових земель пішли на створення небачених розмірів дідуха заввишки зо три метри! Але то не просто красива композиція. Адже дідуха глава родини урочисто заносив у хату й ставив під образами для захисту від злих помислів та нечисті. А на Водохреща всю чорноту, що увібрав у себе оберіг, виносили на перехрестя та спалювали, аби з димом пішли всі негаразди.
Так вчинять і з дідухом, який нині прикрашає собою світлицю на подвір'ї обласного Центру народної творчості у Херсоні. Але він тут не один. Компанію йому склали понад сотню шедеврів із сіна, соломи та інших природних матеріалів, з любов'ю сплетених майстринями з 25 територіальних громад краю. Тому виставку так і назвали "Солом'яне Різдво". Тут тобі й різдвяні шопки з талашу, й солом'яні олені, й навіть ляльки колядників. З солоного тіста, але, на диво, на вигляд, наче з порцеляни. Та чи не найбільше — із десяток хитромудрих конструкцій з тієї самої соломи, призначення яких важко вгадати (на знімку).
Їхній містичний секрет розкрила хранителька виставки — методист обласного Центру народної творчості Таїсія Бецун: "Павука з пшеничної соломи встановлюють на центральному сволоку в хаті. Під нього ставлять свічку, і якщо з'являється мереживо тіней, вважається, що то душі померлих предків прийшли на Різдво, й незримо присутні на святковому застіллі роду. За прикметою, якщо різдвяний павук крутиться наліво, нива не вродить, а прийдешній рік буде голодним. Якщо направо — будемо з гарним врожаєм".
Автор цих рядків спеціально підійшов до кожного з десятка різдвяних павуків, аби поспостерігати за їхніми рухами. У світлиці не було жодних протягів, і тим не менш, рухалися всі павуки без винятку. Й крутилися вони саме праворуч! Тож будемо з урожаєм, підказує нам святковий оберіг.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України
Святковий павук віщує гарний урожай
Хранителька виставки Таїсія Бецун із різдвяними ляльками
Різдвяна шопка із соломи
Фото автора