Херсонщину в боротьбі з COVID-19 підтримують міжнародні організації

2 года назад 0

В Департаменті здоров’я облдержадміністрації пройшла робоча зустріч керівників та фахівців сфери охорони здоров’я області з представниками міжнародної організації PATH. Досі організація займалася впровадженням проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який фінансується USAID. Наразі проєкт отримав додаткове фінансування для підтримки зусиль країни в реагуванні на поширення COVID-19. Подібні робочі наради вже проведено в 11 областях України.
Під керівництвом в.о. директора Департаменту Галини Кучер учасники зустрічі разом з координатором та радником проєкту Богданою Щербак і Романом Родиною обговорили проблемні питання області у сфері протидії COVID-19, які проєкт може допомогти вирішити.
«Проект складається з трьох компонентів: підтримка зусиль на центральному рівні, на регіональному рівні та тренінг-аналітичний компонент. На регіональному рівні планується підтримка регіональних координаторів з вакцинації, вакцинальної кампанії, а також підтримка зусиль центрів контролю та профілактики захворювань у сфері реагування на COVID-19 », — розповів Роман Родина, радник проєкту.
За словами регіонального координатора з вакцинації проти COVID-19 Тетяни Карчевич, проблеми з вакцинацією на Херсонщині існують в сільській місцевості, де немає медичних закладів, а сільська, селищна влада не хочуть комунікувати з населенням та організовувати підвіз населення до пунктів щеплення.
«Перебоїв із поставкою вакцини немає, ми щотижнево формуємо заявку на доставку. Найбільше в області використано вакцини Pfizer, на другому місці вакцина CoronaVac, на третьому — AstraZeneca. На жаль, ФОПи не комунікують з своїм населенням, а просто відсилають людей до центрів вакцинації. А довідки про протипоказання до вакцинації видають лікарі різних спеціальностей, тоді як це має робити лише сімейний лікар», — поділилася Тетяна Карчевич.
Декілька проблем, на які можна вплинути, виділив головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич: «Перша проблема — це організація самої вакцинації, утворення значних черг в пунктах щеплення; друга — антивакцинатори серед медичних працівників та осіб місцевого самоврядування, які більше турбуються про свій рейтинг, а не про збереження здоров’я населення. Третьою проблемою є складнощі з внесенням персональних даних про вакцинацію в електронну систему, через що не вдається підтягнути сертифікат про вакцинацію протягом 2-4 тижнів» .
Було запропоновано організувати навчання голів ОТГ за участю провідних фахівців з імунізації (Федора Лапія, Катерини Булавінової). Також розглядалась можливість подовжити робочий час пункту масової вакцинації у ТРЦ «Фабрика», варіанти вирішення проблем із затримкою транспортування ПЦР-аналізів з віддалених районів області, відслідковування контактних осіб, відновлення роботи мобільної бригади із забору ПЦР тощо.
За результатами зустрічі буде сформований список проблемних питань регіону, який листом буде наданий координаторам проєкту.
Департамент здоров’я Херсонської облдержадміністрації