Херсонська школярка Марина Богдан представить Україну на міжнародній науковій олімпіаді

3 года назад 0

  Учениця Херсонського фізико-технічного ліцею Марина Богдан потрапила до національної команди, яка представлятиме Україну на міжнародній олімпіаді International Junior Science Olympiad. Це — одна з 12 світових наукових олімпіад, спрямована на популяризацію науки та природничих дисциплін.

До національної команди потрапили шестеро українських учнів. Херсонка Марина Богдан – одна з них. Щоб пройти відбір, потрібно мати глибокі знання одразу з трьох дисциплін – хімії, фізики та біології, говорить дівчина.

"Ця олімпіада проводилась в дава етапа. Перший етап — відбірковий, від проходив по всій Україні в онлайн режимі через карантинні обмеження. Було тестування 21 травня з трьох предметів — фізика, хімія, біологія, ваоно було дастатньо важке ", — розказує Марина Богдан.

На попередніх етапах олімпіади змагалися понад півтисячі учнів з різних міст України. Учасники складали онлайн-тести. Минуле літо Марина провела у тренувальному таборі у Києві, де готувалася до очного туру.
За словами переможниці національного відбору International Junior Science Olympiad -2021 Марини Богдан підготовка до конкурсу була влітку.

"Ми кожного дня займались з одного предмету. Були тестування кожного дня, особливо з біології та фізики. А 29 липня нас запросили до Києва. Там ми пробули 9 днів, три дні ми займались біологією, потім три дні хімією та три дні фізикою. Під час підготовки біли як експериментальні та і теоретичні завдання", — каже дівчина. 

Марина розповідає, що їй найбільше подобається фізика. У майбутньому їй хотілося б працювати в Україні.

"Я вже вирішила, що в житті хочу займатись науковою діяльністю. За декілька років навчання в ліцеї я зрозуміла, що цей напрямок мені подобається. В України цей напрямок не дуже розвинутий, хотілося б що він розвивався сильніше"
, — розповіла переможниця національного відбору. 
Науковий керівник дівчини Максим Пашко говорить, випускники ФТЛ обирають для себе професію вченого і Марина також хоче у подальшому займатися наукою.

"Кожного року серед випускників фізико-технічного ліцею є від п'яти до п'ятнадцяти учнів, які вступають до Київського національного університету ім.Т.Шевченка на спеціальність "квантова теорія поля" і з ним вже готують справжніх науковців. Зараз вже є багато країн, де працють наші випускники та є професорами. Серед пятірки фізиків"теорії чорних дир" є наш випускник — переможець з всесвітньої олімпіади з фізики"  — каже завідувач кафедри фізики Херсонського фізико-технічного ліцею Максим Пашко 

Марина розказала, що фінал міжнародної олімпіади відбудеться у грудні в Об’єднаних Арабських Еміратах. Команда від України через карантинні обмеження братиме участь у змаганнях онлайн з Києва у супроводі спостерігачів.

Суспільне Херсон