Херсонський батальйон – віднині це писатимуть з великої літери

7 месяцев назад 0

Указом Президента України №634/2023 від 29 вересня 2023 року 16 окремому батальйону охорони громадського порядку Національної гвардії України присвоєно почесне найменування «Херсонський».

Частину було сформовано як 8-й окремий батальйон Нацгвардії 2 січня 1992 року на базі 131-го окремого спеціального моторизованого батальйону внутрішніх військ. До 24 лютого 2022 року основним завданням бійців була охорона громадського порядку в місті. 

Вони брали активну участь у боротьбі з вуличною злочинністю, на їхньому рахунку – сотні розкритих по гарячих слідах крадіжок, пограбувань, злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків та інших протизаконних діянь.

Із 2014 року херсонських військових правоохоронців неодноразово відряджали в зону проведення АТО/ООС, щоб перешкодити розповсюдженню гібридної війни на решту території України. Від початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію України гвардійці доєдналися до Сил оборони 

України – виконували бойові завдання, наближаючи звіль-нення рідного міста. 

Наразі вони продовжують нести службу в Херсоні, перебуваючи в готовності прийти на допомогу в будь-якій критичній ситуації. Зокрема, військові брали активну участь у пошуково-рятувальних заходах після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС: евакуйовували людей і тварин, надавали медичну допомогу постраждалим, забезпечували продуктами громадян, які не могли залишити свої домівки. Головний сержант Артем Ситник врятував від загибелі двох юнаків у гумовому човні, яких мало не затягло потоком під напівзруйновану баржу. 

А нещодавно під час вечірнього патрулювання гвардійці допомогли іншому молодому чоловіку, що травмувався, впавши з велосипеда. Хлопець їхав після зливи, не помітив ями, упав і дуже пошкодив голову. Нацгвардійці викликали швидку допомогу, яка відвезла постраждалого в лікарню з попереднім діагнозом «рублена рана обличчя та струс мозку».

«Це дуже маленький, але такий важливий вчинок кожного. Люди можуть багато допомагати одне одному, особливо херсонці, які щодня потерпають від обстрілів. Добре, що ми були на патрулюванні та побачили цього хлопчину – він був без свідомості, а комендантська година починалася за 30 хвилин, і хто знає скільки крові він би втратив. Я радий, що корисний своєму місту й державі! Тільки так ми переможемо!» – розповідає один із бійців.

Наразі воїни Нацгвардії беруть активну участь у заходах із повернення до мирного життя населених пунктів на звільнених територіях. Вони забезпечують розмінування, доставку гуманітарної допомоги, проведення контродиверсійних заходів, патрулювання і несення служби на блокпостах.