Херсонський протитуберкульозний диспансер на межі закриття

4 года назад 0

Через реформу, яка проходить у вторинній ланці медицини, Херсонський протитуберкульозний диспансер мають ліквідувати. До 1 квітня медзаклад мав укласти угоду з Національною службою здоров’я України, щоб отримувати фінансування, але через відсутність ліценції від МОЗу зараз заклад на межі зникнення.
Олександр Сирота до Херсонського міського протитуберкульозного диспансеру водив своїх дітей. Зараз вдруге привів 4-річну онуку через позитивну реакцію на пробу манту: "Тут добрі лікарі, які консультують, допомагають, кажуть, які аналізи треба. А в обласному – там такий контингент: і наркомани, і безхатьки. Тут, у центрі міста, безпечніше".
Дістатися до обласного фтизіопульмонологічного центру, говорить чоловік, їх родині складно.
Протитуберкульозний диспансер у Херсоні працює понад 50 років, але скоро його можуть ліквідувати, розповідає головний лікар диспансеру Віктор Фомін. Для отримання ліцензії, додає головний лікар, необхідне спеціальне медичне обладнання і комп’ютери з виходом в інтернет.
Колектив диспансеру 17 січня писав заяву до міської ради на отримання необхідних грошей. Зараз тут, за словами Віктора Фоміна, є борги із зарплати: "Звернення було і до міського голови, і до депутатів, просили грошей. Говорять, грошей немає, через пандемію коронавірусу".
Зараз у протитуберкульозному диспансері працює 40 медиків. Медзаклад мав близько 1,5 мільйонів гривень заборгованості із зарплати, 400 тисяч з них наприкінці серпня погасили. Утім далі заклад з міського бюджету не фінансується, каже міський голова Володимир Миколаєнко: "Практично з початку літа лікарня не має права працювати, надавати медичні послуги, тому що в неї немає ліцензії".
Усіх хворих на туберкульоз тепер направляють на прийом до Херсонського обласного фтизіопульмонологічного центру. Тут на стаціонарі перебуває 157 хворих. У закладі переконують – готові приймати й більше пацієнтів.
"Ми маємо можливості розмістити в себе і поліклініку, яка на вулиці Кременчуцькій, маємо три дитячих кабінети, дитяче відділення. Черг у нас немає", – говорить директор Херсонського обласного фтизіопульмонологічного центру Володимир Бурятинський.
Утім у міському диспансері просять залишити принаймні дитяче відділення. Кажуть, це створює родинам низку незручностей.
Зараз колектив диспансеру чекає відповіді щодо ліцензії. У разі неотримання через відсутність фінансування, колектив диспансеру, а зараз їх 40 людей, залишиться без роботи.

Суспільне. Херсон