Як маленькі переселенці з окупованої Херсонщини адаптуються до нової домівки за допомогою петриківського розпису

9 месяцев назад 0

У Гончаренко центрі в Теофіполі на Хмельниччині проводять заняття з петриківського розпису для маленьких переселенців та місцевих дітлахів. Метою занять є не лише розвиток творчого мислення, а й соціальна адаптація малечі до нового середовища, зняття стресу та подолання психотравми від пережитого.

У Теофіполі волонтери проводять заняття з петриківського розпису, паперопластики та малювання для маленьких переселенців з окупованих територій та місцевих відвідувачів. 

11-річна Марія Павліченко з Херсонщини приходить на заняття з молодшим братиком Костею. «Ми переїхали до Теофіполя з Херсонщини ще минулої весни. Я приходжу на малювання та на англійську в Гончаренко центр. Цьогоріч піду тут до школи, тому що у мене тут вже є багато друзів. І мій брат Костя теж піде. Мені дуже подобається малювати, особливо квіти, та робити різні красиві речі. Пані Анна, яка вчить нас петриківці, – дуже класна. Ще вона пече смачні-пресмачні пряники та пригощає нас!», — наголосила маленька художниця. 

Заняття проводить художниця та кондитерка Анна Жуковська, яка сама переїхала до Хмельниччини зі Сквири, що на Київщині.  «Я змінила місце проживання та знаю, як важлива підтримка. І це мені пощастило, бо обставини переїзду були радісними – я вийшла у Теофіполі заміж. Але навіть мені було важко. А людям, які втратили свої домівки через війну, тим паче потрібна підтримка. Особливо, якщо це діти! Адже малеча так гостро переживає біль! І часто діти не можуть його висловити, інакше ніж через творчість» , — каже ведуча занять.

За словами директорки Гончаренко центру в Теофіполі Лілії Архіпович, понад половина групи – переселенці. «Діточки, які переїхали до Хмельниччини з окупованих територій, відвідують у нас заняття давно. Ми цілеспрямовано робимо змішані групи, щоб діти звикали, знаходили для себе нове коло спілкування. Так само звикають і батьки. Перший рік багато дітей, які ходять до нас на творчі заняття та англійську, продовжували навчання дистанційно в своїх школах. А зараз мені матусі кажуть, що записали дітей до нашої місцевої школи. Ми раді, що вимушені переселенці відчувають, що Теофіполь – їхній новий дім!» — зазначила керівниця волонтерського простору.