Як російські загарбники викрали і вбили подружжя, яке мешкало у селі Малі Копані на окупованій Херсонщині

7 месяцев назад 0

Рідні загиблих вважають, що росіяни викрали Валерія та Анастасію Саксаганських, бо ті відмовлялися отримувати російські паспорти і не погоджувалися співпрацювати з окупаційними силами. Детальніше про убивчу паспортизацію РФ.

У ніч проти 16 вересня російські військові викрали і вбили 26-річну Анастасію Саксаганську та її 34-річного чоловіка Валерія, які мешкали на окупованих територіях Херсонської області, у селі Малі Копані Голопристанської громади Скадовського району.
Про черговий воєнний злочин, імовірно скоєний військовими РФ, повідомили в Центрі журналістських розслідувань.

Першою про смерть Анастасії Саксаганської сповістила Антоніна Пшенична, колега убитої й акушерка-гінекологиня Херсонського міського перинатального центру ІІ рівня імені З. С. Клименка.

“15 вересня 2023 року зі своєї домівки в селі Малі Копані солдати РФ забрали молоде подружжя Валерія та Анастасію Саксаганських. На жаль, їх безжалісно вбили. Сиротою залишилась їхня дворічна донечка Маргарита” , — написала Антоніна Пшенична на своїй фейсбук-сторінці у неділю, 17 вересня.

Вже в розмові з журналістами ЦЖР пані Антоніна розповіла деталі. За її словами, рідні вбитих підозрюють, що росіяни викрали подружжя, бо Саксаганські відмовилися отримувати російські паспорти і не погоджувалися співпрацювати з окупаційними силами.
“Всі їхні родичі і знайомі, які залишалися в селі, пішли на співпрацю. А вони не захотіли — і їх за це вбили. Тіло Анастасії знайшли біля траси наступного дня після викрадення, а тіло чоловіка десь у посадці” , — говорить Антоніна Пшенична.

У ЦЖР кажуть, що інформацію про викрадення подружжя Саксаганських підтвердили й журналістські джерела з Голопристанської міської ради. За їхніми даними, все сталося біля першої години ночі 16 вересня. “Вони розповіли, що маленька донька Маргарита Саксаганська спала у своєму будинку [у селі Малі Копані], коли російські військові вдерлися й забрали її батьків. Разом із ними зник джип подружжя” , — розповідають у Центрі журналістських розслідувань.

Представники Голопристанської міськради розказали журналістам, що відбувається під час російської окупації:

“Нещодавно в окупантів відбулась чергова ротація і до Голопристанської громади заїхали дуже жорстокі російські військові. Вони тероризують людей, тож усі, хто тільки може, намагається навіть не виходити на вулицю”.
У міськраді також повідомили, що тіло Анастасії знайшли в селі Раденськ Олешківської громади. Хоча наразі неможливо напевно сказати, чому росіяни вбили подружжя Саксаганських, відомо, що Анастасію розстріляли. “Можливо, вона як дружина заступилася за свого чоловіка і її за це вбили. Що сталося з Валерієм — поки достеменно невідомо” , — зауважили у Голопристанській міськраді.

Нагадаємо, що лише з 24 лютого 2022 року до 23 травня 2023-го Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 випадки свавільних затримань цивільних, вчинених представниками РФ. Моніторингова комісія ООН підтверджувала, що на окупованих РФ територіях України росіяни свавільно затримували та катували людей. Деяких людей страчували без суду і без слідства: в ООН задокументували 77 випадків свавільних страт: було страчено 72 чоловіки та п’ятеро жінок, інші люди зникали безвісти.