Як вибрати навушники з шумопоглинанням

4 месяца назад 0

Навушники з шумодавом стали абсолютним хітом за останні кілька років. Якщо подивитися каталог: , то можна побачити сотні моделей,  які відрізняються не лише брендом та ціною, але й типом конструкції.  До речі, варто відзначити один момент, який пов'язаний з неймінгом таких навушників. В оригіналі  вони називаються “noise cancelling headphones”, тобто навушники, які скасовують шум. Формально, якщо врахувати принцип їх роботи, правильно буде перекласти цю назву як “навушники з шумоподавленням”, бо фактично вони справді “давлять шум” відповідним звуком у протифазі. Проте часто назви перекладали на свій смак, тому зараз можна зустріти формулювання зі словами “шумопоглинання”, “шумоподавлення”, “шумодав”, і всі вони стосуються одного й того ж типу навушників. В цьому матеріалі ми коротко розберемо принцип їхньої роботи та основні параметри, на які варто звернути увагу перед купівлею.

Основні критерії вибору навушників з шумопоглинанням Для початку зауважимо, що всі навушники з шумоподавленням це бездротові моделі. Причина тому доволі банальна: електроніка, яка забезпечує роботу алгоритмів шумодаву вимагає енергії, які можуть дати тільки вбудовані акумулятори. Інтегрувати їх у провідні моделі виявилося не дуже раціональним варіантом, хоча фактично більшість повнорозмірних та накладних бездротових навушників можуть працювати у дротовому режимі. Загалом навушники з шумоподавленням можуть бути в кількох типах конструкції:

  • Повнорозмірні. Оптимальний варіант для максимального приглушення шумів. Річ у тім, що габаритні чаші повнорозмірних моделей перекривають не лише вушний канал, але й саму вушну раковину та простір довкола неї, таким чином зменшуючи ефект “кісткової провідності звуку”.

  • Вакуумні навушники та вкладиші. Здобули популярність після виходу Apple AirPods. Дуже легкі та компактні, максимально зручні у використанні, і дають непоганий ефект. Але варто розуміти, що чисто фізично не здатні створити ідеальної тиші, а лише компенсувати шуми до комфортного рівня.

Цікаво, що накладні навушники з шумоподавленням майже не представлені на ринку. Вибираючи між повнорозмірними і вакуумними варто в першу чергу орієнтуватися на сценарії використання та вимоги до рівня подавлення шуму. Ходити в повнорозмірних по вулиці не дуже зручно, але вони дають найкращий ефект роботи алгоритмів, крім того, їхня автономність значно вища. Компактні вакуумні моделі дуже зручні у використанні, але мають меншу актономність і не таку високу ефективність роботи алгоритмів ANC. 

Додатковий функціонал навушників з шумопоглинанням Для початку варто згадати про те, що такі моделі зазвичай обирають для щоденного використання в парі з телефоном. Тому дуже важливими є якість вбудованих мікрофонів для спілкування та можливість керувати дзвінками і відтворенням з корпусів навушників, не дістаючи телефон з кишені. Також зверніть увагу на автономність. Увімкнений ANC зменшує час роботи від одного заряду. Для TWS-моделей хорошою вважається автономність понад 6 годин від одного заряду, плюс 2-3 повні перезарядки від комплектного кейса. Для повнорозмірних ця цифра знаходиться на рівні 40-50 годин і більше. 

Крім того, варто зауважити, що компанії самостійно розробляють алгоритми шумоподавлення для своїх продуктів, і в різних навушниках вони працюють по-різному. Тому ми радимо особисто завітати до магазину, послухати різні моделі, оцінити якість матеріалів, звучання музики, ефективність ANC та роботу вбудованих мікрофонів. І лише після цього приймати рішення про купівлю.