Як у Херсоні дотримуються обмежень карантину

2 года назад 0

Херсонська область стала першою в Україні областю, де офіційно введений "червоний рівень" адаптивного карантину. Вона буде в цій зоні до тих пір, поки Держкомісія з ТЕБ і НС не прийме рішення, що рівень небезпеки в області впав до прийнятних значень.
За правилами "червоної" зони відвідувачі ТРЦ, кафе, ресторанів та кінотеатрів мають пред'являти COVID-сертифікати. Невакцинованих не мають пускати. В "червоній" зоні дозволяється людям відвідувати банки, заправки, ветеринарні крамниці, аптеки та всі продовольчі магазини без наявності COVID-сертифікатів.
Водночас місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.
Кореспонденти ТСН.ua вирішили перевірити, як працюють ці правила на місцях. Людей на вулицях Херсона не поменшало, магазини та ресторани працюють, а місто живе звичайним життям. Від початку карантину була паніка, але все швидко закінчилося. Люди заспокоїлися.
На зупинках громадського транспорту маски одягають не всі. Тільки перед тим, як зайти у маршрутку чи тролейбус. У самому транспорті пасажири вільно дихають. Водії маршруток іноді вимагають у пасажирів бути у масках та займати тільки сидячі місця.
У супермаркеті "Таврія" покупці через одного в масці. При вході строго стоїть антисептик. На касі продавець просить “натягнути” маску. Більше ніхто зауважень не робить.На дверях магазинів, зокрема, взуттєвих про карантин нагадує тільки вивіска. " Втомилися за два тижні. Злий цей карантин. Продажі впали суттєво. Всі пішли в Інтернеті купувати ", — скаржиться продавчиня Світлана.

В аптеках без маски не обслуговують, або просять придбати у них на місці і замовити ліки.
На дитячих майданчиках життя кипить. Батьки спілкуються між собою, не дотримуючись дистанції. Масок — нема.
А школярів перевели на дистанційне навчання, щоб не сприяти розповсюдженню хвороби: після закінчення канікул учні не пішли до школи. Тепер вони у дворах цілими компаніями відпочивають.
Херсонський державний університет буде і далі працювати. "С туденти можуть потрапити до університету лише за наявності студентського квитка, а викладачі та співробітники – за сертифікатами про проходження повного курсу вакцинації, довідками про вакцинацію чи тестами, що підтверджують відсутність захворювання на СOVID-19. Вхід до Херсонського державного університету сторонніми особами заборонено ", — написав ректор Олександр Співаковський у Facebook.
У пунктах щеплення наразі спостерігається ажіотаж. Найбільші черги — у ТРЦ “Фабрика”. Людей спонукає йти до центрів вакцинації не страх перед хворобою, а карантинні обмеження. Херсонець Андрій чекав понад три години вакцинації. “ Зробив щеплення. Найгірше — очікування. Людей багато, шумно” , — сказав чоловік.