Як зробити місто комфортним і доступним: у Херсоні дослідили пасажирські маршрути

3 года назад 0

У Херсоні три місяці моніторили пасажирські потоки у рамках розроблення сталої міської мобільності. Це транспортна політика міста на наступні 10 років. 

За цей період було промоніторено міські маршрути і тролейбуси, пасажиропотік, пішохідний та велосипедний рух, опитано понад 500 респондентів – і все для того, щоб поліпшити якість життя містян, створити більш комфортні умови, говорить експерт з транспорту і мобільності проєкту Плану сталої мобільності Херсона Ігор Могила.

"В рамках цього проєкту ми займаємося розробкою Плану сталої мобільності Херсона. Це документ, який визначить основні напрямки розвитку міських пересувань на найближчі 10 років. Грубо кажучі, генеральний план в частині міських пересувань", — каже Ігор Могила.
План сталої міської мобільності, говорить керівник проєкту Денис Моляка, це стратегічний документ, який допоможе зробити місто доступним і комфортним.

"План сталої міської мобільності Херсона — це стратегічний документ, який визначатиме транспортну політику Херсона на 10 років. Він містить конкретні заходи і конкретні дії, які має виконати місто, щоб покращити якість життя містян, через сферу мобільність транспорту, через покращення доступності і якості мобільності інфраструктури в місті. Його особливість у тому, що він спирається на дані дослідження, а не просто на політичну точку зору або чиїсь припущення. Ми проводимо транспортні дослідження. Ми збираємо дані на які будимо спиратися при пропонуванні чи просуванні заходів.  " , — говорить керівник проєкту "Розробки плану сталої міської мобільності Херсона" Денис Моляка.
30-ти річна Анна Москалюк про доступність і мобільність знає з власного досвіду. У дівчини ДЦП. Вона щоранку на роботу їздить з одного мікрорайону в інший на маршрутці. Говорить,  прогулятися містом — це квест.

"По доступності в нашому місті можу сказати лише одне. Нам ще працювати і працювати. Я та людина, яка спостерігаю за всіма змінами. У нас змінився тільки центральні вулиці. Я живу в спальному районі і у нас взагалі все сумно. Не по ремонтовані дороги, не має пішохідних зон. Тільки центральні вулиці. Я ж не завжди по центральним вулицям ходжу" , — каже Анна Москалюк.  

Саме на небезпечне пересування херсонців звернули увагу під час моніторингу, розказує керівник проєкту. Відсутність пішохідних доріжок, слабка зв’язність між скверами, бульварами і набережними.
"Пішохідний рух. Пішохідна структура у Херсоні дуже небезпечна. Іноді навіть відсутня. Інколи не має тротуарів, не говорячи про пішохідний перехід, зелені острівки, не має освітлення" , — говорить Денис Моляка.

У Херсоні зовсім не розвинений велосипедний рух.

"Ми бачимо по дослідженнях, що дуже велика частка ДТП, це десь 6% , з велосипедистами. Але жодної велодоріжки в Херсоні не має. Але велосипедисти є і їх збивають і вони гинуть на дорозі. Це не забезпечується містом. Херсон дуже придатний для велосипедистів, бо він переважно плоский. Є лише одна балка і спуск до Дніпра. А так все місто плоске і придатне для велоруху",  — говорить Моляка.

У Херсоні прийнята програма розвитку велосипедного руху, яка передбачає проєктування і будівництво велодоріжок, розказує голова організації "ВелоХерсон" Ярослав Концевой. Необхідно її фінансування. Перша велодоріжка збудована на шляхопроводі ХБК – Таврійський.
"У Херсоні наразі не має велодоріжок, але колись ще в радянські часи вони проєктувалися. На сьогодні є залишки велосипедних доріжок, важко порахувати скільки велосипедистів в Херсоні. При розбудові кількість велосипедистів зростає" , — каже Ярослав Концевой.

Також велика проблема з громадським транспортом. Він не надійний, не регулярно ходить, а вечірній час його частіше не має. Ще місто , розказує експерт з транспорту і мобільності Ігор Могила, не має стратегічних програм. Не розуміє куди рухатися і як розвиватися. Будь які рішення приймаються хаотично. Про всі ці проблеми, говорить в.о. міського голови з питань діяльності виконавчих органів Юрій Стельмашенко, місто знає.

"Ця робота важлива. В більшості випадків міська влада знає цю проблематику. Але коли є погляд ззовні , то це буде комфортно і в повному обсязі буде відображатися на нашій роботі. Ці речі обов’язково будуть враховитися в роботі профільних управлінь і в наших рішеннях стосовно громадського транспорту", — каже Стельмашенко.

Працюватимуть експерти до грудня. Потім запропонують версію плану сталого мобільного розвитку. Близько місяця цей план буде доступний для обговорення мешканцями.

Суспільне Херсон