Які бувають бокали для пива

2 года назад 0

Пиво – улюблений напій багатьох Кременчужан. Дехто споживає його без зайвих церемоній: пʼє безпосередньо з банки або з пляшки. Але ті, хто цінують тонкий смак хмільного напою, не дозволяють собі нехтувати традиціями і пʼють з келихів. Якими бувають келихи для пива та чим вони приваблюють цінувальників – дізнайтесь з нашої статті.
Перші у світі келихи для пива
Вважається, що хмільний напій почали готувати шумери – стародавній народ, що населяв територію сучасного Іраку. Перші ознаки пивоваріння датуються VII століттям до нашої ери. «У моді» тоді були келихи з каміння.
На Русі люди пили пиво з деревʼяних кухлів. Деревина добре зберігає смакові якості продукту.
У багатьох країнах Західної Європи люди використовували скляний посуд. Найбільш винахідливими виявились німці: вони створили для пива спеціальний оловʼяний кухоль з кришкою.
В наш час у всьому світі використовують скло: товсте та тонке.
Різновиди форм сучасних келихів
Для тих, хто не замислюється над формою, віддаючи перевагу змісту, усі келихи для пива здаються однаковими. Але це не так. Вони відрізняються, і не тільки місткістю, але й формою:

  • Пінта – назва походить від англійської одиниці виміру. Цей посуд використовують, коли смакують сорти пива, що походять з Великобританії: елю та лагеру.
  • Pilsner – ця склянка має конусоподібну форму, яка сприяє більш довгому збереженню пінної шапки.
  • Пивний кухоль з ручкою – традиційний німецький посуд, що виглядає дещо грубо, але є дуже зручним для смакування хмільних напоїв. Товсті стінки кухля можуть бути прикрашені логотипами або тематичними малюнками.
  • Тюльпан – витончений келих для споживання особливих різновидів напою. Завдяки тому, що келих зверху звужується, напій може дуже довго зберігати піну, специфічний аромат та смак.
  • Вважається, що форма келиха впливає на смак пива. У склянках з різною формою напій поводиться зовсім по-різному. Якщо налити пиво у кілька склянок і спробувати по черзі, у кожному разі напій розкриється особливо, і ви це відчуєте.
    Який догляд потрібен за келихами для пива
    Кухлі треба мити у мильному розчині, потім ополіскувати під проточною водою. Якщо бокал для пива має ніжку, мити його треба обережно, щоб вона не обламалась.
    Після миття келихи перегортають догори дном і ставлять на суху тканину. Коли надлишок вологи стікає донизу, келихи витирають насухо мʼяким чистим рушником.
    Найважче мити кухлі з малюнками, візерунками, нерівною фактурою. Декоративні елементи забиваються жиром, частинками бруду. Якщо використати для очищення поверхні таких кухлів абразивні засоби, можна пошкодити скло. Краще вдатися до спеціальних засобів, що розчиняють жир та бруд без фізичних зусиль.
    Щоб келихи блищали і виглядали як нові, під час миття можна скористатися оцтом або нашатирем. Кілька крапель додають у розчин для миття, потім посуд миють під проточною водою, сушать і витирають.