Які каші шкодять здоров’ю?

5 лет назад 0

Налягаєте на крупи? Будьте обережні, адже користь каш перебільшена. Ви ризикуєте набрати зайву вагу та відчути біль у м’язах і суглобах.

У студії Сніданку з 1+1 дієтолог Наталія Самойленко розкрила правду про каші, яка змусить переглянути свій раціон навіть тих, хто не дотримується посту.

Чому варто знати, як ваш організм реагує на глютен, які каші є найкориснішими, а споживання яких може завдати шкоди — читайте в матеріалі та дивіться відео.

Каші на молоці

Як розповідає Наталія Самойленко, молочні каші добре сприяють розвитку і росту в дитячому віці. А от дорослі завдяки їм можуть рости… лише в ширину.

До найбільш шкідливих каш на молоці варто віднести манку. Калорійність молочної манної каші перевищує енергетичну цінність деяких десертів і провокує стрибки інсуліну в крові.

До прикладу, в 100 г манної каші — 173 ккал, а в такій же кількості шоколадного пудинга — 150 ккал.

Білий рис

Ця високовуглеводна крупа не містить в собі нічого корисного. У білому шліфованому рисі повністю відсутні вітаміни, мікроелементи і клітковина — все те, заради чого ми їмо каші.

Інша справа — неочищений, бурий рис. За своїми властивостями це абсолютно інший продукт, корисний для тих, хто стежить за своїм здоров'ям і вагою. Але не варто забувати, що навіть каші з нешліфованого рису потрібно їсти в дозованій кількості: їхня калорійність все одно доволі висока.

Каші з глютеном

Насамперед мова про вівсяну, перлову і ячну крупу. Білок злакових, що міститься в них, небезпечний для людей, які страждають від непереносимості глютену. Виявити її у себе не складно. Якщо після вживання перерахованих каш у вас виникає дискомфорт в кишечнику, здуття або біль у суглобах, значить глютен зі свого раціону вам краще виключити.

Також підтвердити наявність або відсутність генетичного несприйняття білка злакових можна майже в будь-якій лабораторії, здавши імунологічні аналізи.

Як їсти каші правильно?

Дієтолог Наталія Самойленко виділила три основні умови, за яких крупи будуть йти на користь.

  • Обирайте лише цільнозернові каші та комбінуйте їх з овочами, а не з м’ясом.  
  • Вживайте каші у першій половині дня в невеликій кількості та не щодня.
  • Чергуйте різні каші та не зловживайте лише якоюсь однією крупою.