Із тюрми – на фронт: Мінюст наполягає на мобілізації засуджених

4 месяца назад 0

Люди, які скоїли злочин і відбули або відбувають за нього покарання, також повинні мати право на захист своєї країни. Отже мобілізація засуджених цілком можлива. Треба лише ухвалити деякі законодавчі зміни. У Міністерстві юстиції вважають це цілком можливим.

Відповідні зміни до закону у Мін'юсті вже напрацювали і подали їх до Верховної Ради. Зараз їм має дати оцінку профільний комітет парламенту. Про це розповіла в ефірі Українського радіо заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За словами  чиновниці, з початку повномасштабної війни на адресу Мінюсту прийшли тисячі звернень від теперішніх і колишніх засуджених, які хотіли б захищати Україну. Однак наразі існують законодавчі перепони для зарахування таких громадян до лав ЗСУ. Отже, щоб дати можливість таким людям воювати, зараз потрібна довга і марудна процедура, яку Мін'юст пропонує спростити  закріпити в законі.

Річ у тому, що існуючі законодавчі норми вимагають зняття засуджених громадян із військового обліку. От саме цю норму пропонують усунути.

"Ми напрацювали законодавчі зміни і подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має відволікатися на таку категорію людей, як колишні засуджені чи нинішні засуджені, якщо вони приєднаються. Але ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес, це було б дуже корисним для нас" , – зауважила чиновниця.

Водночас Олена Висоцька нагадала, що Росія вже вирішила у себе питання щодо мобілізації засуджених. Таким чином, влада РФ знайшла додатковий потенціал для призову, незважаючи на те, що в Росії і так значно більше населення. Отже, Україні слід також негайно перейнятися цією проблемою.

Водночас чиновниця зауважила, що новий закон про мобілізацію, очевидно буде ухвалений наприкінці січня або на початку лютого. Ймовірно, що до тієї дати нові норми про мобілізацію засуджених не будуть відпрацьовані, і їх доведеться ухвалювати навздогін. Але все одно це питання потребує якнайшвидшого вирішення. Тим більше, якщо це стосується людей, які вже відбули покарання і вийшли з місць позбавлення волі. Вони мають право на відновлення усіх громадянських прав, включаючи право на захист батьківщини.