Жирова пухлина впливала на рухливість ніжки: у Львові прооперували 5-місячну херсонку

7 месяцев назад 0

Львівські лікарі видалили жирову пухлину 5-місячній дівчинці з Херсонщини. Утвір тиснув на спинний мозок, через це порушилася рухливість ніжки. Оперували дівчинку впродовж шести годин.Історію 5-місячної пацієнтки розповіли у пресслужбі Першого ТМО Львова.
Сім’я Мельників із окупованого міста Берислав, що на Херсонщині. Рік тому родина виїхала на Львівщину, де народилася їхня донька Вікторія. На 33 тижні вагітності лікарі діагностували в дитини ваду розвитку — спінальну ліпому. Вікторія народилася на 37 тижні вагітності у Першому ТМО.

Спочатку хірурги вирішили оперувати дитину у 6 місяців, коли вона підросте і зміцніє, однак через те, що утворення швидко росло, операцію провели на місяць раніше.

"МРТ показало, що жировик збільшився в 4 рази і займав уже третину хребта — в ділянці від живота до сідниць. Крім того, батьки крихітки помітили, що ліва нога їхньої донечки, втрачає чутливість, слабне та викривляється. Тож лікарі негайно взялися оперувати Вікторію" , — розповіли у Першому ТМО.

До цієї операції залучили різних спеціалістів та високотехнологічне обладнання. Втручання тривало шість годин.

"Утвір вріс в спинний мозок настільки, що було надскладно знайти перехід жирової тканини в сам спинний мозок і не пошкодити його при відділенні тканин. Тому весь хірургічний процес супроводжували нейрофізіологи. Вони контролювали наскільки близько нейрохірурги оперують біля спинного мозку та нервових корінців" , — кажуть у медзакладі.

Операція минула успішно. Рана добре гоїться, а функціональність ніжки повністю відновилася. Вікторія вже повернулася до тимчасового дому — в місто Жидачів. А після перемоги батьки планують повернутися з донечкою на рідну Херсонщину.
У Першому медоб'єднанні Львова зазначають, що спінальна ліпома трапляється в 1 з 7 000 новонароджених діток. Така "пухлина" розвивається з клітин жирової тканини. Новоутвір росте, тисне на спинний мозок та натягує його. Водночас нервові корінці вплітаються та вростають у жирову тканину. В результаті порушуються функції кінцівок та тазових органів.

Спеціалісти наголошують: важливо, щоби після видалення спінальної ліпоми в спинному мозку не залишилося жирової тканини. Інакше — є висока ймовірність рецидивів. Тому таких пацієнтів лікарі спостерігають впродовж усього їхнього життя.

Також важливо вчасно оперувати такі патології в малюків. В найскладніших випадках ці жирові пухлини можуть призвести до відмови ніг, порушення контролю сечовипускання та викривлення хребта.