Житло на ТОТ чи у зоні бойових дій: чи будуть нараховувати борги за комунальні послуги жителям Херсонщини

3 месяца назад 0

Жителі Херсонщини мають оселі на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, які перебувають у зоні бойових дій. Деякі з них вимушено виїхали до інших міст та не сплачують гроші за житлово-комунальні послуги, які надають вдома.

Наталя Свєтлова — жителька Херсона, разом з чоловіком рік проживають в Одесі. З міста виїхали, коли російські військові почали його обстрілювати. Говорить, під час окупації не сплачувала за комунальні послуги.

"Ми живемо тут, я оплачую всю комуналку і ще я маю сплачувати комунальні послуги в Херсоні. Я зателефонувала в Херсонводоканал, а там мені сказали, що неважливо, де я перебуваю. І коли жила в окупації, то електрика та вода мені надходили. Я мала сплачувати кошти вчасно і нам за цей період вони нарахували суму, яку ми маємо сплатити за комунальні послуги" , — говорить жінка. Жінка сидить біля газової плити, Херсон, січень 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Родина новокаховчанки  Наталі Мазур виїхала з тимчасово окупованого міста понад рік тому. Жінка розповідає, платіжки за комунальні послуги перестали надходити в її електронний кабінет. Лишилися, каже, тільки борги за газ.

"Пару місяців ми сплачували, давали показання онлайн. Приходили рахунки лютий та березень 2022 року, а потім ми зрозуміли, що сплачувати нікому, на той момент усе неясно було, рахунків не було і ми вже показання нікому не передавали. Може зараз щось приносять. Сусіди казали, що просять казати тільки поточні показники за електропостачання та воду",  — каже переселенка з Нової Каховки.

Тим, чиє житло лишається на тимчасово окупованій території, не будуть нараховувати борги за комунальні послуги до деокупації, розказав голова Спілки споживачів комунальних послуг України  Олег Попенко . Також за його словами, скасування мораторію на штрафи та пеню за несвоєчасну оплату послуг не стосується жителів територій у зоні бойових дій. Херсонка перевіряє, скільки градусів в теплоносії в її будинку, 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
"Відсутність в місті не звільняє від сплати за житлово-комунальні послуги. Питання у тому, що потрібно оформити пакет документів, щоб не сплачувати за ті послуги, які ви не споживаєте. Наприклад, прибирання прибудинкової території не залежить від того чи проживаєте ви в будинку, чи ні. Так само, якщо ви не проживаєте в будинку певний термін часу, то ви можете написати заяву в компанію, яка вивозить тверді побутові відходи, сміття. Ви пишете заяву і вам не будуть це зараховувати. Якщо ви користуєтеся послугами водоканалу, каналізації, то потрібно подавати дані лічильника все одно чи проживаєте, чи не проживаєте. І вам будуть нараховувати за останніми даними лічильника", — розповів Попенко. Комунальники ремонтують труби в одному з дворів Херсона, січень 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Тим, чиє житло зруйноване, говорить Олег Попенко, необхідно надати відповідні довідки з поліції та органів місцевого самоврядування до компаній, які надають послуги. Щодо Херсонської територіальної громади, то на сьогодні вона віднесена до території активних бойових дій, але борги за комунальні послуги краще не накопичувати, розказала юристка  Олена Іпатенко.

"Якщо у людини є можливість сплачувати за послуги, незважаючи, на якій території вона проживає, то краще це робити й не накопичувати ці борги, бо після того, як територія перестане бути територією бойових дій або тимчасово окупованою, то на території яка була деокупована, там почнуть нараховувати плату за послуги, а території, які були територіями бойових дій і там будуть закінчені бойові дії, то звісно будуть скасовані всі ці мораторії. Підсумовуючи все, люди які проживають на території бойових дій і залишаються на тимчасово окупованих, вони можуть бути спокійні: жодних штрафів, пені і відключень послуг з боку держави не передбачається" , — каже юристка.