Майже всі херсонці – благодійники: як, скільки та кому донатять жителі Херсонської громади

2 месяца назад 0

Четверо з п’яти жителів Херсонської громади займаються благодійною діяльністю від початку повномасштабної війни. Ідеться, зокрема, й про тих, хто покинули рідні домівки. Ці та інші результати онлайн-опитування «Херсонці як  благодійники»  фондом громади Херсона «Захист», на чиє замовлення проводилося дослідження.

Під час опитування 4 із 5 херсонців (80% респондентів) заявили про свою участь у благодійних справах, починаючи з початку повномасштабного вторгнення. Серед них більшість (на 6%) зараз перебувають поза межами Херсонської громади.

ЯК ДОПОМАГАЮТЬ Найчастіше херсонці надають грошову допомогу (донати) – 86% опитаних заявили про це. На другому місці – безоплатна передача їжі, одягу, ліків тощо (51%). На третій позиції – розвантаження гуманітарної допомоги (25%).

Донатять більше ті, хто виїхали з Херсона – таких 92%. Серед тих, хто залишається вдома, донатять 80% опитаних.

І навпаки, ті, хто залишаються вдома, більше допомагають їжею та речами, розвантаженням гуманітарки, доглядом за чужими домашніми тваринами тощо.

КУДИ СПРЯМОВУЮТЬ ДОНАТИ Найбільше коштів херсонці донатять на потреби Сил оборони України (87% з-поміж усіх опитаних, незалежно від місця перебування).
Трохи менше жителі громади спрямовують свої кошти на такі види допомоги:

— на реабілітацію військових, протезування (31%),
— на допомогу ти, хто постраждав під час теракту на Каховській ГЕС (29%).
— на допомогу тваринам (27%),
— на лікування хворих (24%),
— на допомогу тим, хто постраждав від обстрілів (22%),
— людям, які перебувають в окупації (17%),
— на цивільну техніку та обладнання (15%).

ХТО ПОСЕРЕДНИК Більшість грошових пожертв жителі Херсонської громади спрямовують тим, хто їх потребує, через благодійні фонди (63%) та конкретних волонтерів (52%).

Рідше донатять конкретним військовим частинам чи конкретним цивільним людям чи бійцям.

СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ Середня сума донату херсонця коливається в межах 100-1000 гривень. Зокрема, саме таку суму вказали 49% опитаних, відповідаючи на запитання, яку суму вони задонатили останнього разу.

32% донатять у розмірі до 100 гривень.

Цікаво, що однакова кількість (по 2%) тих, хто донатить менше 10 гривень і понад 10 тисяч гривень.

При цьому нестача коштів є основною причиною, чому люди не надають грошову допомогу.

РІВЕНЬ ДОВІРИ 66% опитаних херсонців донатять лише перевіреним людям. 49%, перш ніж задонатити, перевіряють факти (звіти) надання допомоги цієї організацією.

Після перерахунку донатів більшість опитаних жителів громади перевіряють, чи були використані їхні кошти за призначенням. Так, завжди чи інколи перевіряють 62% херсонців. А 38% — не перевіряють, довіряючи тим, кому перераховують кошти.

Онлайн-опитування проведене з 3 по 18 лютого 2024 року БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в межах програми сприяння громадській активності «Долучайся». Опитано 410 респондентів, які зараз знаходяться в громаді або виїхали з Херсона після 24.02.2022 р. і перебувають в інших областях України чи за кордоном.

Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1.01.2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95.