Мінус два: у Генічеській громаді поменшало старостинських округів

3 года назад 0

Першим питанням на черговій сесії Генічеської міської ради депутати розглядали утворення старостинських округів у нових межах. Керуючий справами виконкому Денис Кручков пояснив цю необхідність недавнім прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост».

Денис Сергійович запропонував депутатам створити на території громади 17 округів замість 19. «В Озерянах проживає менше 500 чоловік, тому, відповідно до діючого законодавства, там не може бути старостинського округу, — пояснив виступаючий. — Отже, пропонується приєднати Озеряни до Новогригорівського округу. Така ж ситуація з Новоіванівкою, яка має об’єднатися з Привільним. Також пропонується змінити Рівненський старостинський округ: село Новий Мир цього округу віднести до Новогригорівського».

Якщо до ліквідації округів в Озерянах і Новоіванівці запитань у депутатів не було, то з Рівним ситуація інша. На питання обранців взявся відповідати староста округу Дмитро Гурбик. Вже з перших слів стало зрозуміло, що Дмитро Володимирович проти передачі Нового Миру до іншого округу.

Спочатку староста нагадав історію. Рівне утворено у 1921 році (сторіччя села планували відзначати днями, однак через карантинні обмеження перенесли на весну). Почалося все з комуни «Рівність», яка об’єднала велику територію, ставши згодом колгоспом імені Йосипа Сталіна. У 1939-му за досягнення у сільському господарстві колгосп отримав найвищу державну нагороду тих часів — орден Леніна. У Новому Мирі базувалась бригада № 3 колгоспу.

«У нас спільна історія, ми — одна сім’я, — сказав Дмитро Гурбик. — Зміни підбурять людей. Активісти, яким я телефонував, виступають проти такого рішення».

Генічеський міський голова Олександр Тулупов повідомив депутатам, що необхідність передачі викликана тим, що мешканцям Нового Миру трішки ближче їхати до Новогригорівки чи Рикового, ніж до Рівного. Староста підтвердив ці слова, повідомивши, що така ситуація склалася після закриття залізничного переїзду в Риковому: якщо раніше новомирівці добиралися до Рівного 11 кілометрів, то тепер 18,5 км, але все одно асфальтованою дорогою. А ще у приміщенні колишньої Рівненської сільради, сказав він, зберігається документація по Новому Миру — трудовий архів, наприклад. Немає нарікань у жителів села і на роботу комунального підприємства у Рівному, яке подає їм воду цілодобово…

Депутати з позицією Дмитра Володимировича погодилися, проголосувавши за рішення зі змінами: Озерянський і Новоіванівський округи ліквідували, Рівненський залишили в існуючих межах.

Андрій БЕЙНИК

Новий день