На Херсонщині розвінчують міфи навколо сміттєсортувальної лінії

2 года назад 0

На території Бериславської ОТГ вже незабаром з`явиться перша в області сортувальна лінія. Цей об`єкт допоможе знизити кількість несанкціонованих сміттєзвалищ та привчатиме місцевих жителів до сортування сміття. У рамках проекту «Відродимо Берислав разом!» наша знімальна група навідалась на будівництво та на власні очі побачила як просуваються роботи.
Голова ГО «Відродження Берислава» Сергій Шаповалов каже, сортувальну станцію, як локацію для подальшої реалізації проєкту обрали невипадково, бо саме з перших днів будівництва навколо цього об`єкту точиться чи мало суперечок та обурень.
Зведення лінії ведеться згідно затвердженого у проектній документації плану, запевнив виконроб Ігор Остапенко. Наразі бригада підрядної компанія активно працює над першою чергою.
Чи не найбільше жителі переймаються за шкоду для екології. За словами директора ТОВ «Дніпромісто ПП» Володимира Добіна, сортувальна лінія будується під контролем фахівців. Більше того, до найближчої свердловини з питною водою від станції 800 метрів замість мінімальних 300 м.
Напередодні будівництва делегація відвідала міста, де вже працюють такі лінії, тож про їх механізм знають не з чуток. Нам детально розповідають про майбутній процес сортування.
Що стосується обсягів сміття, яке буде відсортовуватись на станції, то це питання ще розглядають. Натомість впевнено заявляють, що на сортувальну лінію потраплятимуть відходи не зі всієї України (як про це роздмухували чутки у Фейсбук), а лише з Бериславської ОТГ.
Планується, що після сортування за необхідністю відходи будуть подрібнювати та фасувати. Далі вони реалізовуватимуться на переробку, що дасть змогу заробляти додаткові кошти. Перший заступник Бериславського міського голови Сергій Шматов каже, самоокупність – обов`язкова умова створення цієї лінії.
Аби Бериславська ОТГ стала екологічною місцевістю, побудувати та відкрити сортувальну лінію замало, додає Володимир Добін. Обов`язково необхідно розроблювати санітарну схему, яка дозволить працювати злагоджено.
До речі, зведення сортувальної станції – не єдиний екологічний проект, який сьогодні реалізується Бериславською міською радою, запевнив Олександр Шаповалов. Вже кілька місяців вони активно працюють над рекультивацією сміттєзвалища, тож з перевіркою навідуємось і на цей полігон.
Вже на сьогодні під шаром привезеної землі вдалось захоронити 15 метрів твердих побутових відходів. Спустившись схилами нижче, наш оператор на власні очі побачив цей прошарок сміття.
Телеканал «Херсон плюс» слідкуватиме за будівництвом сортувальної станції! Сподіваємось, що вже за рік ми разом із жителями ОТГ оцінимо роботу екологічного об`єкту.
Сюжет ТРК Херсон Плюс