На Херсонщині з’явилася модульна станція екстреної медичної допомоги

4 месяца назад 0

Під час місії до Херсонської області д-р  Ярно Хабіхт , Представник ВООЗ в Україні,  Сергій Дубров , перший заступник міністра охорони здоров’я,  Емануеле Бруні , Менеджер із надзвичайних ситуацій ВООЗ в Україні разім із командою відвідали нещодавно встановлену модульну станцію у Херсонській області. Вона слугуватиме опорним пунктом екстреної медичної допомоги (ЕМД) замість пошкоджених закладів для забезпечення безперервності надання послуг.

Про це  в пресслужбі МОЗ України.

Йдеться про те, що надання екстреної медичної допомоги в районах високого ризику суттєво ускладнене через обмежений доступ до доріг та пошкодження інфраструктури через війну. Щоб забезпечити безперервність надання послуг і скоротити час реагування, ВООЗ встановлює модульні медичні пункти в районах, де стаціонарні станції ЕМД пошкоджені або відсутні.

"80% закладів охорони здоров’я в області були зруйновані після початку повномасштабного вторгнення. Нещодавня атака на Берислав Херсонської області призвела до значних пошкоджень інфраструктури та евакуації медичного персоналу. Внаслідок цього виникла потреба в терміновому розгортанні модульних станцій ЕМД. Встановлення ВООЗ цієї станції є надзвичайно важливим для відновлення медичної допомоги та забезпечення послуг із охорони здоров'я", — зазначив Сергій Дубров. Фото: МОЗ Д-р Ярно Хабіхт відзначив, що ініціатива з розгортання тимчасової модульної станції ЕМД була реалізована у відповідь на пошкодження лікарні та, зокрема, відділення екстреної медичної допомоги в Бериславі внаслідок авіаудару. Це узгоджується з ширшим проєктом ВООЗ, який передбачає розгортання модульних пунктів для забезпечення та підтримки безперервності надання допомоги в прифронтових громадах, які постраждали внаслідок атак на охорону здоров’я.

"Створення модульної станції ЕМД забезпечить надання послуг у прилеглих населених пунктах. На станції передбачено місця для відпочинку працівників бригад ЕМД та приміщення для зберігання медикаментів. Мета її відкриття — створити безпечне середовище, покращити умови відпочинку працівників бригад ЕМД та скоротити час доїзду, забезпечивши послугами 8000 мешканців району", — зазначив д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні.

Наразі в Бериславському районі функціонують дві з трьох станцій ЕМД, які надають екстрену медичну допомогу в 11 громадах та 115 селах.
ВООЗ у партнерстві з МОЗ України також встановлює модульні пункти первинної медичної допомоги. Їх розгортання є однією з ключових ініціатив реагування та раннього відновлення в Україні й забезпечує швидке вирішення гострих проблем у сфері охорони здоров’я. Наразі заплановано створення 17 модульних медичних пунктів; 12 пунктів первинної медичної допомоги було встановлено у 2023 році. Проєкт зосереджений на визначених владою областях — Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській. Такі пункти є тимчасовою заміною пошкоджених закладів охорони здоров'я, які можуть слугувати до 10 років, — йдеться в дописі пресслужби.

У відомстві наголосили, що регіональна система екстреної медичної допомоги докладає значних зусиль для продовження надання послуг. Продовжують працювати численні станції і пункти та парк швидких. Співпраця між українськими регіонами та міжнародними організаціями залишається надзвичайно важливою для забезпечення основних медичних послуг та організації евакуації пацієнтів.