На окупованій Херсонщині збільшилась кількість росіян, які приїхали на роботу

3 месяца назад 0

Кількість росіян, які переїхали на тимчасово окуповану частину Херсонщини, збільшилась. За рахунок новоприбулих, російська окупаційна влада намагається владнати проблему з браком певних кадрів для роботи їхніх адміністрацій.

Про це  (проєкт «Радіо Свобода») повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради  Юрій Соболевський

«Вони спочатку брали будь-яких людей на роботу, але через певний час зрозуміли, що ті, хто зрадив і пішов на них працювати, працювати фактично не мають можливості. Тому що не мають здібностей, не мають досвіду, нічого не мають, крім бажання отримати владу, якісь преференції від ворога. Тому вони намагалися завозити спеціалістів з території Російської Федерації. Частково, вдається, частково ні», — каже посадовець.
За словами пана Соболевського, у більшості випадків із Росії приїжджають працювати вахтовим методом або у короткострокові відрядження. 

«Є певна кількість вчителів, які погодились з Росії приїхати й працювати, але їх відносно небагато. Часто приїжджають, відпрацювали певний час, відмовляються і повертаються так само до Росії. Не хочуть залишатися на Херсонщині через ставлення до них, як до ворога, і вони це відчувають. Це неможливо приховати, тому в такій атмосфері не всі хочуть працювати. Масштабної програми заміщення населення зараз Росія не проводить на території Херсонщини, тому що просто немає можливості насправді», — зазначив Юрій Соболевський.
Головною мотивацією для переїзду на окуповану частину Херсонщини є можливість доступу до певної влади та бажання швидко збагатитися. 

«Цікаво спостерігати, як час від часу вже Слідчий комітет РФ таких туристів затримує, пред’являє їм звинувачення по корупції та інших статтях. Таких випадків достатньо. Тобто це люди, які приїжджають, щоб за як можна менший період часу заробити більше грошей. Звичайно, незаконним шляхом», – додав посадовець.
Станом на зараз, у певних громадах окупованої частини Херсонщини залишається орієнтовно 30% українського населення, стверджує перший заступник голови Херсонської обласної ради. Окупаційна влада пропонує виїжджати їм на територію Росії, мотивуючи наданням житлових сертифікатів.

«Коли людина погоджується, їй пропонують депресивні регіони РФ, де немає ні інфраструктури, немає можливості працевлаштування нормального і немає жодних перспектив. Говорять, там є житловий фонд вільний, там зможете реалізувати житловий сертифікат. А далі шукаєте самостійно роботу і далі якось виживайте», — розповів Юрій Соболевський.