На окупованій території Херсонщини затримують пенсію

3 месяца назад 0

«Майже 22 млрд. рублів виплатив Пенсійний фонд Херсонської області за 17 місяців своєї роботи», — повідомляє окупаційний соціальний фонд росії по Херсонській області. На початок 2023 року окупаційний пенсійний фонд підтвердив статус пенсіонера для, буцімто, 123600 жителів лівобережжя, з яких на початок 2024 року переоформили і отримують російську пенсію 55200 чоловік.

Саме останнім на окупованій Херсонщині гроші вже перевели на картки і рознесли по домівках. Підтвердити цифри в умовах війни неможливо, але насторожує те, що якісь вони дуже рівні. Так чи інакше, але решта людей, тим кому окупанти до останнього платили свої 10 тисяч рублів, пенсії ще чекають. Наскільки це «велика» сума, видно з прикладу жителів Заозерного Каховського району. З грудневої пенсії у них не залишилось і копійки, тож вони прийшли за роз’ясненнями до голова окупаційної адміністрації села Олександри пшеничної. «Одним з основних питань, яке викликало найбільше занепокоєння, була ситуація з пенсіями, — прокоментувала зустріч окупаційна адміністрація Каховського «муніципального округу». — Багато пенсіонерів не отримали пенсію за січень.

Голова Олександра Пшенична пояснила, що спеціалісти адміністрації села зараз працюють над збиранням даних для передачі в обласний пенсійний фонд, ця проблема буде вирішена у найближчі строки». Але людям працівники окупаційного пенсійного фонду кажуть інше: ті, хто не переоформив пенсію на російську, отримувати гроші не будуть. Зрозуміло, що аби її переоформити, треба мати російський паспорт. Переоформлення обіцяють проводити до травня.

Богдан СТРАЖАК,