На озброєнні ЗСУ з’явилися шведські САУ Archer

6 месяцев назад 0

На озброєнні ЗСУ з'явилися шведські самохідні артилерійські установки Archer калібру 155 мм. Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Олександр Сирський.

Судячи з відео, яке розмістив у Мережі генерал Сирський, шведські САУ отримала 45-та окрема артилерійська бригада ЗСУ. Скільки таких бойових машин — не уточнюється.

Про те, що Швеція вирішила передати Україні в рамках військової допомоги самохідні артилерійські установки Archer, стало відомо у січні 2023 року. Тоді шведський прем'єр-міністр Ульф Крістерсон заявив, що українським захисникам для боротьби з російськими окупантами передадуть 8 САУ Archer.

Що це за Archer? Які його основні тактико-технічні характеристики? Як цю САУ можна використовувати проти окупантів?

Archer – це самохідна шестиколісна артилерійська установка калібру 155 мм, яка створена на шасі Volvo. Армія Швеції прийняла її на озброєння у 2014 році. Тобто це одна з найновіших колісних САУ у світі. Її можна транспортувати літаком Airbus A400M.
Екіпаж цієї САУ 3 людини. Довжина ствола – близько 8 метрів. Калібр – 155 мм. Дальність стрільби звичайним снарядом – 40 км (боєкомплект – 21 снаряд), бронебійними ракетами BONUS – до 35 км, а керованим активно-реактивним снарядом M982 Excalibur – понад 50 км. Швидкострільність – 21 постріл за 3,5 хвилини.

Така висока скорострільність досягається завдяки повній автоматизації процесу заряджання. САУ відкриває вогонь через 30 секунд після зупинки та швидко залишає вогневу позицію (за 20 секунд). За іншими даними з відкритих джерел, на заняття вогневої позиції та відкриття стрілянини потрібно 20 секунд.

Важливо те, що САУ Archer броньована. Броня захищає екіпаж від куль та уламків.

Шведська САУ комплектується дизельним двигуном потужністю 340 к.с. Максимальна швидкість досягає 45 км/год, але на бездоріжжі швидкість, звичайно, менша. Archer може долати перешкоди висотою до 0,5 м, рів шириною до 0,9 м, проїжджати брід глибиною до 1,2 м.
Стверджується, що САУ Archer має високу точність стрілянини. Оператор управляє процесом стрілянини з кабіни. Ця артилерійська система має цифрову систему управління вогнем. За допомогою цих САУ можна швидко та ефективно знищувати цілі у тилу окупантів.