На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини понад 200 населених пунктів без електропостачання — Соболевський

3 месяца назад 0

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини понад 200 населених пунктів опинились без електропостачання. Представники так званої "влади" обіцяють полагодити мережі, проте у них не вистачає людей, щоб виконувати ремонтні роботи.
Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив перший заступник голови облради  Юрій Соболевський.

Він додав, що окупаційна адміністрація розповідає, що найближчими днями ситуація поліпшиться, але проблеми з електропостачанням тривають понад тиждень.

"З такою кількістю ресурсів, які вони залучили, є сумнів, що вони зможуть оперативно відновити електропостачання у всіх цих населених пунктах. Частково вони зараз закривають це питання, кажуть що це планове відключення, до цього казали, що це була аварійна ситуація. Але проблеми виникли не в наслідок дій ЗСУ. Сили оборони не відпрацьовують по таких об’єктах, тому що знають, що там наші люди живуть" , — говорить Соболевський.

Перший заступник голови облради каже, що російські окупанти не обслуговують мережі, так само й не готувалися до опалювального сезону. За словами Соболевського, вони не створювали ремонтні резерви, у них не вистачає людей, які б займалися ремонтом, адже дуже багато людей виїхало, які раніше цим займалися, а з Росії туди не хочуть приїжджати.

"Переважна більшість людей, які їдуть на ТОТ з Росії, це або так звані "чиновники", які займають певні посади в окупаційних адміністраціях, і це лікарі, які приїжджають у більшості вахтовим методом максимум на два місяці. Вони відпрацювали та поїхали. Є певна кількість вчителів, яких вони намагалися завозити, тому що не вистачає їм педагогічних працівників, які б погоджувалися працювати за російським стандартами" , — говорить Соболевський.

Щодо медичного обслуговування на тимчасово окупованій території, каже Юрій Соболевський, то значної кількості медзакладів, які працювали до повномасштабного вторгнення, вже не існує. Їх закрили або перепрофілювали на військові госпіталі. Крім цього, багато лікарів виїхали.

"Обладнання, яке залишилося, і частину обладнання наших лікарень з правобережної частини, яке було пограбоване, воно і зараз не працює. Вивезли, поставили, а зібрати й працювати нема кому. Наразі такі медичні центри є в Генічеську та в Скадовську. У Каховському районі дуже складна ситуація. Серйозні маніпуляції, операції — це направлення до Криму. Є підтверджені випадки, коли людина навіть оформила медичний поліс, а їй кажуть, цей поліс не працює, їдьте до Херсонщини з ним, а тут — або оформлюйте якийсь інший поліс кримський, або сплачуйте гроші за лікування" , — розповів він.