Наслідки теракту на Каховській ГЕС: вода поступово очищується, але ще не відповідає нормам

9 месяцев назад 0

Вода в південних регіонах України поступово очищується після російського теракту . Проте вона все ще залишається небезпечною для купання, використання в господарських цілях та вилову риби. Про це попередили в МОЗ, оприлюднивши висновки моніторингу поверхневих водойм.

Починаючи від 6 червня, від моменту теракту, спеціалісти Мінохорони здоров’я щодня проводить моніторинг поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Для цього було сформовано 38 точок для відбору та аналізу річкової та морської води. Станом на кінець липня 15% проб води на півдні країни все ще не відповідають санітарним нормам,  пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«У перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС морська та річкова вода з поверхневих водойм за бактеріологічними показниками не відповідала санітарним нормам у 35% випадках. Зараз рівень забруднення знизився до відхилення у 15%.

На сьогодні ми фіксуємо, що вода поступово очищується, але все ще залишається небезпечною для купання, використання у господарських цілях та вилову риби з таких водойм для подальшого вживання. У воді виявляють ротавірус, збудники гострих кишкових інфекцій – тобто ризики інфікування та негативного впливу на здоров’я зберігаються», – зазначив заступник міністра та головний державний санітарний лікар України  Ігор Кузін

Крім того, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають для дослідження і проби ґрунтів. Їх проводять на територіях областей, де повністю зійшла вода після затоплення. Дослідження дозволяють визначити рівень забруднення ґрунту. Зокрема, наявність у ньому токсичних речовин та рівень паразитарного забруднення.

Станом на кінець липня, 91% проб відповідають гігієнічним вимогам. У 9% проб зафіксовані перевищення за паразитологічними показниками. Йдеться про яйця гельмінтів та наявність у пробах кишкових цист, які можуть викликати гастроентерит чи дизентерію. Нагадаємо, на початку липня у пробах, відібраних в районі річкового порту Херсона, були зафіксовані перевищення за паразитологічними показниками.

Нещодавно «Гривна» повідомляла, що експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявили у водоймах півдня України високий рівень забруднення води шкідливими хімічними речовинами, включаючи токсичні речовини, пестициди, важкі метали та інші небезпечні сполуки».