​​​​​​​Ні ліків, ні лікування: ситуація в Новій Каховці

6 месяцев назад 0

  В окупованій Новій Каховці на Херсонщині почалися проблеми з ліками. В аптеках з'являються повідомлення про зростання вартості медикаментів на 25%. Крім того, через спекулянтів ліки тепер продають не більше ніж дві одиниці на людину. Про ситуація в фармацевтичній і медичній сфері розповідає кореспондент  .

Ліки: напередодні дефіциту

Аптек в місті залишилося дуже мало. Наразі знаю, що працюють аптеки по вул. Дружби — приватна біля лікарні і колишня комунальна біля АТБ. Також працює аптека по вул. Заводській (біля УПТК). За мікрорайон “Сокіл” сказати не можу, не знаю, які там зараз працюють.

Асортимент ліків і так не дуже був, а зараз може бути ще менше. Деякі ліки взагалі відсутні, навіть їхні російські аналоги. Зате пропонують арбідол для лікування застуди та ГРВІ.

Його, до речі, активно впроваджувала на території Росії Тетяна Голікова, коли була міністром охорони здоров'я Росії. Її ще жартівливо називали "мадам Арбідол". Але нам не до сміху. Даний препарат не дуже допомагає в лікуванні хворих на ГРВІ, тому цілком можливий варіант того, що на нас хочуть заробити гроші (точніше, на нашому здоров'ї).

Оскільки закордонні аналоги майже відсутні (за домовленістю чи по блату вам привезуть з Криму чи Краснодара препарати, які завозять контрабандою) — доводиться споживати те, що є в наявності. Враховуючи останні новини в фармацевтичній галузі Херсонщини, можна зробити висновок, що скоро буде дефіцит ліків. Тому і впроваджують обмеження по кількості препаратів для населення. От вам і обіцяне покращення.

Є ще варіанти з волонтерами, які можуть привезти ліки, але на це піде час, і наразі волонтерам все складніше і небезпечніше стає діяти на лівобережжі Херсонщини.

Медицина: лікарі стають універсалами Медична допомога — теж ще та проблема. У Зеленому Поді (тепер Червоний Перекоп) є амбулаторія, але і лікарів там мало. Ті, хто там є, змушені працювати і за своїх колег, які нині відсутні. Наприклад, кардіолог Давидов був змушений виконувати роботу терапевта. І таких прикладів безліч.

Якщо раптом потрібно зробити хірургічну операцію — треба їхати до Скадовська чи Генічеська. Але й тут не все так просто. Крім клятого російського паспорту, родичам пацієнта в разі необхідності доведеться шукати донорів крові. Враховуючи те, що людей на лівобережжі Херсонщини з кожним місяцем стає все менше і менше, підходящий донор крові стає на вагу золота.

Психіатрія: як не втратити глузд І це ще ми не торкалися проблем в психіатрії. А там взагалі повний абзац. Ліків, які раніше при Україні видавали психіатри своїм пацієнтам, немає взагалі. Про лікування наркоманів можна взагалі забути. Сім'ї таких хворих самі поступово втрачають здоровий глузд через постійні стреси і переживання, бо психічні захворювання — це вам не застуда.

У багатьох хворих відбувається загострення їхньої хвороби, що в подальшому стає ще більшою проблемою. Адже якщо був пропущений черговий етап лікування — наслідки загострення стають незворотними.

Окупанти пропонують їхати “на болота” Що пропонують росіяни і місцева "влада"? А вони пропонують переїхати на "материк" (тобто, на територію Росії, наприклад до Краснодарського краю чи ще далі). А там, за їхніми словами, вам можуть надати будь-яку допомогу. Щоправда, про якість цієї "допомоги" нічого не відомо. Останнім часом "переселенці" з числа місцевих часто скаржаться на те, що до них там ставляться, як до людей другого сорту.

Нещодавно в Нову Каховку приїжджали з Краснодара колишні новокаховчани, у яких тут житло частково пошкоджено. Сказали, що погано їм там живеться, люди загалом чомусь не привітні, місцеві зверхньо до них ставляться, на роботу не хочуть брати, бо їм українцям – тобто нацистам – “путєн хату подарував”, а корінним жителям процентну ставку на іпотеку навпаки підняв. Поїхали сумні назад — “на болота”.