Нове життя для старого порту на Херсонщині

2 года назад 0

Нове життя хочуть вдихнути в один із найстаріших морських портів Херсонщини.
Генічеський морський порт на Азовському морі заснували ще 1898 року, і до революції його вантажообіг доходив до 400 тисяч тонн на рік. Та ще за часів СРСР він почав знижуватися, а в 90-х роках минулого століття порт геть занепав.
Держава "перекидалася" ним, наче циган сонцем: спершу це державне підприємство із п'ятьма портальними кранами та залізничною колією до станції Генічеськ зробили філією (портопунктом) Скадовського морпорту, потім — Бердянського. Але портопункт, що раніше забезпечував сотні робочих місць і вагомі бюджетні доходи, як не працював, так і не працює — розвивати "валізу без ручки" в Генічеську, схоже, не збираються.
Утім, місцева громадська організація біженців з окупованого Криму "Переселенець-SOS" артілі "Азов-Риба" пропонує відновити його роботу у принципово новій якості. Акваторію підприємства закликають віддати під інфраструктуру для вирощування цінних видів риби та переробки водоростей.
На переконання активістів, проект просто приречений на успіх. Адже тепле море з багатою кормовою базою є ідеальним середовищем для марикультурної ферми, мешканців якої навіть штучно підгодовувати немає потреби. Та й переробку і зберігання продукції можна організувати просто на місці — території портопункту для цього достатньо.
Є й соціальний аспект: ферма — це ще й робочі місця, яких Генічеськ у міжсезоння гостро потребує. Плюс фактор стримування браконьєрства, на яке місцеві жителі зважуються в тому числі й через безробіття. Та без допомоги держави проект у життя не втілити: адже портопункт перебуває у віданні Міністерства інфраструктури України, а його треба передати до Держрибагенства. Й надалі вирішувати, чи його продавати як цілісний майновий комплекс, чи передавати в оренду або в концесію.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України