Новокаховські освітяни відвідали професійні школи в Італії

5 месяцев назад 0

  З 10 по 19  листопада Новокаховські освітяни взяли участь у Міжнародній щорічній конференції ANP у Римі в Італії. Президент Асоціацій відродження гімназій України Ярослав Турянський та директорка 26 гімназії Одеси Тетяна Жорницька презентували італійцям досвід з використання штучного інтелекту в освітньому процесі. Директорка ліцею № 3 Новокаховської міської ради Ірина Дубас розповіла Novakahovka.city про враження від цієї поїздки.

50 учасників з усієї України були запрошені на цю конференцію.  Оскільки ми готуємося до реформи профільної школи, нам було цікаво дізнатися, як це відбувається у школах Італії. Асоціація директорів середніх шкіл Італії, на запрошення якої ми і організувалися на цю конференцію, має перелік важливих повноважень у діяльності керівників шкіл. Цю організацію всебічно підтримує Міністерство освіти. Українська делегація в ІталіїАвтор:  Фото надано Іриною Дубас

Українська делегація відвідала три профільні школи : туризму, бізнесу і сільськогосподарську. Учні навчаються тут після 8-го класу п’ять років і виходять з правом працювати в тому чи іншому бізнесі. Їх вже готують як працівників.

Мені сподобалися їхні лабораторії. Наприклад, у сільськогосподарській лабораторії учні вирощують рибу, і цією ж водою підживлюють зелень — петрушку, укроп, сельдерей, вирощують лимони і апельсини (). І самі виготовляють фруктовий мармелад. У лабораторіях готельного бізнесу учням доступні професійні кухні. У школах туризму вихованців навчають різних мов, є також карти.


Українські освітяни в Італії

Забезпечення професійних шкіл вражає.  Також сподобалася і зарплата вчителів — від 5 до 8 тисяч євро. У директора ще більше зарплата — усе залежить від кількості лабораторій, які функціонують на базі школи і який результат дає керівник.

Асоціація “Відродженні гімназії України” і Асоціація директорів середніх шкіл Італії підписали  партнерство про співпрацю. З Нової Каховки з 13 навчальних установ вісім закладів є членами асоціації. Я нічого не можу сказати про вже звільнених колаборантів, але мої колеги протягом останніх 4-5 років відвідують подібні заходи. У мене такий досвід протягом 10 років.

Українські учні старшої школи в Італії радять ровесникам вивчати мови і обирати професію. Після закінчення професійних шкіл учні вже виходять із навичками здобутої професії та готові зайняти робочі місця. Під час поїздки освітяни зустрілися з учнями з України, яких прихистила Італія. Діти поділилися досвідом свого навчання в старшій школі, звернули увагу на важливості вивчення мов та вибору професії.

Освітяни з України в Італії

Ліцей № 3 продовжує експериментальну діяльність. Наш ліцей отримав у подарунок величезний принтер — три в одному, професійний, і ноутбук для роботи від Lego. Не дивлячись на те, що Нова Каховка досі в окупації, наші діти дають гарні результати. Про різні формати роботи можна дізнатися на . Щотижня ми проводимо заходи, про які пишемо. Наразі у нас 636 школярів.

Учні ліцею №3 з Нової Каховки взяли участь у конкурсі малюнків від Нацбанку України. У листопаді 2023 р. учні 4-А класу (класний керівник Кисловська С. А.) взяли участь у конкурсі малюнків «Заощаджуй на мрію» від Національного банку України в межах відзначення Тижня заощаджень. Діти ознайомились з найпростішими поняттями та навичками у сфері планування та управління власними фінансами на прикладі заощаджень.

*Нагадуємо, що освітні заклади Новокаховської міської ради проводять навчальний процес дистанційно.