Окупована Нова Каховка: більшість магазинів за останній рік закрилися

2 месяца назад 0

  Як в окупованій Новій Каховці можна купити одяг? Чи ходить гривня під час розрахунку у місті? Як змінилися точки торгівлі і що можна придбати для виживання? Враження від очевидця, який два роки в окупації, — спеціально для  .

Сьогодні, поки вдень не було світла (вимкнули о 7:40 і увімкнули о 18:00), гуляли містом. Більшість магазинів і кафе, а також перукарень, які ще працювали рік тому, зараз вже не працює. Стихійний ринок біля "Соцмаркету" на Соколі закрили, всіх перемістили через перехрестя

Чоловіки старшого віку вітали один одного зі "святом", деякі з них вітали також окупантів. Але жоден не знає справжню історію цього "свята".

Обіг гривні Гривня готівкою ще є у людей на руках. Але вони намагаються зайвий раз ними не "світитися". Якщо колаборанти і окупанти дізнаються, що хтось намагається скористатися гривнею (не важливо, чи це готівка, чи безготівкова форма), вони з задоволенням відправляють на "підвал" і продавців, які погодилися взяти гривні, і покупців, які мають гривні на руках. Тому якщо хтось хоче купити щось за гривні — він тричі перевірить, чи можна довіряти продавцеві.

Є серед продавців також провокатори, які спеціально дають оголошення про продаж товару за гривні. Такі продавці співпрацюють з окупантами або за якусь винагороду, або за лояльність до них. Тому ті продавці, хто, наприклад, розміщує оголошення на OLX, вказує спершу ціни в гривнях, а в описі товару пишуть, що ціна в рублях така-то або в у. о.

Одяг з Європи Сьогодні у секонд-хенді "Одяг з Європи" по Затишній, 29 купив фірмову куртку. На ній був старий цінник в гривнях (коштувала 1200 гривень), продали за 1500 рублів. І так на багатьох секонд-хендах.

Також по Ентузіастів, 5, там, де колись була аптека і секонд-хенд, тепер магазин одягу та взуття, а також сумок. Асортимент і ціни приємно вразили. Очі розбігалися.

Наприклад, кросівки з написом Nike в середньому коштують 1200-1800 рублів. На зимовий одяг та взуття знижки до 10%. Сумки в середньому коштують від 700 до 1500 рублів. Після суттєвого обмеження за два роки окупації у виборі речей цей магазин для мене став приємним відкриттям, острівцем цивілізації.