Опалювальний сезон на деокупованій Херсонщині: коли розпочнеться та як підготувались

7 месяцев назад 0

Російські військові атакують житлові будинки та критичну інфраструктуру Херсонської області. Херсонська обласна військова адміністрація врахувала досвід тогорічного опалювального сезону, подбала про захист таких об'єктів. Крім цього, в деокупованій частині регіону створили майже 200 пунктів незламності.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив голова ОВА  Олександр Прокудін.

"Херсонщина і Херсон готові до опалювального сезону краще, ніж торік, ми готові заживити всі райони міста, щоб вони були з теплом. Крім того, на деокупованій території Херсонщини створили 197 пунктів незламності. З них 175 уже працюють і 18 готові до відкриття. У Херсоні працюють 28 таких пунктів. Для Херсонщини ці пункти й були актуальними, а в холодну пору року вони надзвичайно важливі" , — говорить голова ОВА.

Прокудін нагадав, що умови для запуску опалення незмінні — середньодобова температура має складати вісім градусів протягом трьох днів. Станом на 16 жовтня температура поки що так не опускалася, тому опалювальний сезон ще не розпочинається.

"Ми розуміємо, що опалювальний сезон на правобережжі може бути з ускладненнями, адже армія РФ близько. Ми готові запустити його, убезпечуємо критичну інфраструктуру, але розуміємо, що до всіх сценаріїв підготуватися неможливо. У разі зникнення електрики, підприємства мають генератори, тож можемо підтримувати їхню роботу за умови лагодження інших об'єктів",  — каже Олександр Прокудін.

За його словами, наразі вдалося відновити електропостачання всюди, де воно було пошкоджене через підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. У мікрорайоні Корабел лишилася одна багатоповерхівка, де ще тривають роботи.

"Через атаки РФ, через безпекову ситуацію на Херсонщині залишаються без електрики 40 населених пунктів. 30 з них розташовані в зоні, куди дістає артилерія російських військових, тому туди неможливо під'їхати — будь-яка машина опиняється під ураженням. А в інших десяти ніхто не проживає",  — говорить Прокудін.

Раніше Прокудін повідомив, у Херсоні готуються до опалювального сезону та можливо блекауту взимку, втім не виключають евакуації людей, якщо не зможуть вчасно ліквідовувати пошкодження, спричинені обстрілами російських військ.

Минулого року на початку листопада у Херсоні не було електрики та водопостачання. Енергосистему зруйнували російські військові перед відступом на лівий берег. Інфраструктура області була знеструмлена понад два тижні. Херсонцям доводилось набирати воду з річки, мешканці будинків з електроплитами готували їжу на вулиці на багаттях.