Партнер компанії Roosh обговорив важливість розвитку AI-технологій в Україні

5 месяцев назад 0

Бізнесмен Сергій Токарєв розвіяв міфи щодо небезпеки, яку несе штучний інтелект, і спрогнозував майбутнє галузі Artificial Intelligence

Людство не встигає адаптуватися до змін, які відбуваються за рахунок штучного інтелекту. Ця технологія торкнулася багатьох аспектів нашого життя: від бізнесу та політики до стану суспільства загалом. Тому й не дивно, що Artificial Intelligence став головною темою для обговорення на цьогорічній міжнародній конференції Web Summit 2023, яку відвідав інвестор і співзасновник Roosh . Він зізнався, що за 20 років роботи у сфері ІТ йому довелося бачити чимало технологічних проривів, але ніщо не зрівняється з темпами розвитку ШІ.

Штучний інтелект: загроза чи рятівник для людства

Сьогодні жодна дискусія щодо Artificial Intelligence не відбувається без обговорення безпеки. Про це говорять навіть відомі інвестори та засновники великих компаній на кшталт Ілона Маска та CEO OpenAI Сема Альтмана. Деякі з них навіть вимагали призупинити будь-яку роботу над вдосконаленням цієї технології. А дехто називає штучний інтелект загрозою для людства.

Наприклад, є така думка, що Artificial Intelligence призведе до масового безробіття, оскільки він здатний замінити безліч професій. У компанії Goldman Sachs провели дослідження та спрогнозували, що близько 300 мільйонів фахівців у різних галузях залишаться без роботи через автоматизацію. 

На думку Сергія Токарєва, ШІ не здатний цілком замінити людину. Цю технологію варто розглядати як доповнений інтелект – Augmented Intelligence. Він може виконувати безліч монотонних завдань, на які зазвичай йде багато часу. Завдяки АІ фахівець буде займатися важливішими справами, що призведе до зростання його ефективності. 

Як приклад, бізнесмен вказує на український стартап Reface, який створив застосунок для заміни обличчя на відео та фото:  «Завдяки АІ-інструментам у Reface пишуть 80% коду. Зараз так відбувається у багатьох компаніях. Чи зменшилася у нас кількість програмістів? Ні. Чи менше вони працюють? Також ні. Проте фахівці сьогодні встигають зробити в два рази більше роботи за той же час».

Інший страх пов'язано з неетичністю та небезпечними рішеннями, які здатен приймати ШІ. Тому експерти запитують: хто несе юридичну відповідальність за це. Бізнесмен підкреслює, що Augmented Intelligence є інструментом, який знаходиться у руках людини. Саме вона вирішує, як застосовуватиметься алгоритм. Тому й відповідальність нестиме людина.

Ще одне побоювання – можливе повстання машин і загибель людства. Співзасновник Roosh завіряє, що такий результат малоймовірний. Побоювання щодо примарного майбутнього відволікають нас від реальних проблем, пов’язаних зі штучним інтелектом, як-от порушення прав власності або використання фейків і діпфейків (особливо на фоні майбутніх виборів президента в США).

«Штучний інтелект ймовірніше врятує людство, аніж знищить його. Ми можемо запрограмувати та коригувати роботу АІ, а от з людиною цей номер не пройде. Люди сідають за кермо у нетверезому стані, влаштовують терористичні атаки та шантажують ядерними ударами. Я вважаю, що саме технології здатні запобігати катастрофам» , – коментує інвестор.

Де з’являється страх – там і намір контролю

На думку , зараз на глобальному рівні вирішується питання регулювання ШІ-галузі. Наприклад, в США tech-компанії зобов’язані надавати інформацію щодо тестування нових моделей штучного інтелекту федеральному уряду. А у Великій Британії нещодавно провели AI Safety Summit. Це найбільша міжнародна конференція, на якій представники європейських країн обговорили штучний інтелект у контексті безпеки.

У питанні контролю АІ нічого поганого немає, але це може призвести до нових проблем, які згодом стануть перепоною до розвитку технологій загалом. 

«Обговорення щодо штучного інтелекту відбуваються між представниками влади та техгігантами ринку на кшталт OpenAI чи Meta, які здатні диктувати свої умови. Це може призвести до того, що їхні позиції зміцняться, а от невеликим компаніям стане складніше розвиватися. Це вже буде не регулювання, а гальмування» , – вважає .

Бізнесмен впевнений, що вирішувати проблеми, пов’язані з ШІ, краще за все по мірі їх появи. Як приклад, він наводить прецедентне право, коли кожен випадок розглядається окремо й запам’ятовується як прецедент. 

ШІ в Україні: яку користь можуть дати технології нашій країні

Поки влада західних країн випробовує важелі тиску на tech-галузь та вводить різноманітні обмеження на застосування ШІ, наша країна активно досліджує його можливості та впроваджує інновації у різних сферах діяльності. Як приклад, можна розглянути систему ClearView AI, яка допомагає розпізнавати особи за фотографіями, розміщеними в соціальних мережах. Наразі вже вдалося знайти багатьох військових злочинців з рф.

На ринку стартапів також спостерігається бум успішних проектів з України, які пов’язані зі штучним інтелектом:

  • Застосунок Reface;

  • система Wincourt;

  • deep-tech-компанія Zibra AI;

  • освітня платформа Preply;

  • сервіс DeepGreen Ukraine тощо.

До того ж, в Україні розвивається спільнота AI HOUSE, яка разом з компанією Roosh постійно влаштовує воркшопи, благодійні заходи та кемпи для айтівців та ентузіастів, зацікавлених галузями АІ та ML.

Підприємець впевнений, що у нашої країни з’явилася можливість стати світовою ареною для створення власних ШІ-продуктів, а також для тестування розробок інших держав. Завдяки прецедентному праву ми покажемо світу, як може розвиватися АІ-галузь, коли її не намагаються загнати у рамки. Разом з цим ми будемо залучати кошти закордонних інвесторів і венчурних фондів, які допоможуть модернізувати Україну після перемоги.