Першочергові дії при поверненні додому на деокуповану територію Херсонщини — пояснення юристки

3 месяца назад 0

Повертаючись на звільнену від російських окупантів територію України люди стикаються з низкою проблем. Алгоритм дій безпечного повернення додому пояснює заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової доп омоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

Першочергово потрібно переконатися, що житло не заміноване. Якщо бачите зовнішні ознаки проникнення до житла (зламані чи пошкоджені ворота, вхідні двері, замки тощо), ні в якому разі не намагайтеся зайти всередину самостійно, адже є ймовірність того, що обійстя чи квартира в період окупації були заміновані.
У таких випадках, з метою перевірки житла на наявність вибухонебезпечних предметів та здійснення (за потреби) заходів гуманітарного розмінування, негайно звертайтеся до:

  • органів Національної поліції України — телефоном 102;
  • органів Державної служби з надзвичайних ситуацій — за коротким номером 101.

Повідомити про мінування можна через .

Обстежити житло на факт пошкодження/руйнування внаслідок війни з метою отримання надалі компенсації. Якщо виявили, що оселя постраждала внаслідок війни (є пошкодження, руйнування), слід провести першочергові дії:

  • звернутися до поліції з повідомленням/заявою про пошкодження житла з метою фіксації факту (можна зателефонувати на номер 102 або особисто звернутися до територіального органу Національної поліції за місцем вашого перебування). Поліція здійснить огляд житла та зафіксує факт пошкодження майна внаслідок російської агресії. Далі слід отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • звернутися до органів місцевої влади (міськради/сільради) з метою фіксації факту пошкодженого житла внаслідок війни.

Перевірити, чи є ознаки проникнення до житла сторонніх осіб, викрадення, псування майна тощо, та за наявності зафіксувати такі факти. Якщо в житлі виявили факт перебування сторонніх осіб, зникнення, псування речей або прослідковується вчинення інших протиправних дій, необхідно звернутися до поліції особисто з заявою до територіального органу Національної поліції за місцем вашого перебування / телефоном: 102 (цілодобово).

Скасувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО) є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік ВПО.

Якщо ВПО повернулася до покинутого місця проживання, вона зобов’язана протягом трьох календарних днів після прибуття   повідомити про такі обставини орган соціального захисту населення/ уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/ центр надання адміністративних послуг за місцем обліку або надіслати заяву з використанням засобів поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням кваліфікованого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

За наявності технічної можливості ВПО та якщо вона має реєстраційний номер облікової картки платника податків, людина повідомляє про відмову від довідки через Портал Дія, використовуючи мобільний додаток. Для цього треба авторизуватися на Порталі Дія чи відповідному мобільному додатку, подати заяву, перевірити її, підписати електронним підписом та відправити.

Скасування статусу ВПО означає припинення усіх виплат та пільг, передбачених для тимчасово переміщених осіб.

Отримати інформацію щодо наявності пільг, компенсацій, цільових програм для жителів деокупованих громад. Для отримання відповідної інформації можна:

  • зателефонувати на гарячу лінію  – 1548;
  • знайти інформацію про відповідні пільги та компенсації, а також поставити відповідні питання можна на сайті ;
  • звернутися до органу соціального захисту населення, органів місцевої влади за місцем перебування.

Попіклуватися про власну безпеку. Повертаючись після тривалої відсутності додому, не слід забувати про власну безпеку, адже деокупація тих чи інших територій України не означає, що війна закінчилася. Тому варто дізнатися від органів місцевого самоврядування інформацію про адреси найближчих до вашого дому бомбосховищ та укриттів.

У застосунку Дія з’явився сервіс "Незламність", де є інтерактивна "Мапа Пунктів Незламності та Укриттів". Однак, у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях карта буде недоступна з міркувань безпеки.

Розв'язати питання юридичного характеру. Якщо у вас накопичилися питання правового характеру, які потребують вирішення, доречно скористатися послугами  (для отримання роз’яснень та відповідних контактів; отримання безплатних правових послуг відповідно до законодавства):

  • за телефоном: 0 800 213 103 (безплатно);
  • номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41.