Під час окупації Херсона він опікувався п’ятдесятьма собаками. Історія кінолога Сергія Питька

8 месяцев назад 0

Під час тимчасової окупації Херсона під опікою кінолога Сергія Питька були 50 собак. Чоловік не виїхав з міста і не залишив своїх підопічних — він їх годував і доглядав. Свою історію Сергій розповів  .

Херсонець Сергій Питько на початку повномасштабного вторгнення був кінологом Центру головного управління Нацполіції в області. З 24 лютого він з декількома колегами опікувався собаками, які залишилися у центрі. Це були й службові, і ті, яких залишали люди, що виїжджали з міста. Перший тиждень повномасштабного вторгнення, розказує Сергій, ночував в кінологічному Центрі, додому не їздив.

"Це були найстрашніші дні, коли російські військові заходили. А особливо десь 1 березня ця орда йшла, під’їхала під центр, два танки поставили, вони там штаб розгорнули свій, біля центру, ну метрів за 100 в полі. І це танк гатив — стріляє, від’їде, назад один, потім другий стріляє, і так пострілів десь біля 15-20 вони гатили десь в бік міста", — розповів кінолог. Херсонський кінолог Сергій Питько, 7 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Згодом організували чергування. Щодня годували, вигулювали та доглядали за півсотнею собак. Запаси корму і каші були. У березні 2022 року, розповідає Сергій, атестовані колеги почали виїжджати, дехто забирав собак із собою.

"Ну самі розумієте, як ми працювали. Я побачив, скільки зрадників у нас тут з'явилось, дуже багато. Я змінив зовнішність, тобто, відпустив бороду, занедбав себе, бо жити хотілось",  — говорить Сергій Питько. Херсон. Собаки кінолога Сергія Питька, 7 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
У квітні в одній з соціальних мереж з’явилося оголошення. Собак з кінологічного центру пропонували взяти на перетримку. Хто опублікував цей допис — Сергій не знає, але допомога була. Херсонський кінолог Сергій Питько тренує свою собаку, 7 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Зараз у Сергія вдома живе сім собак. Один малінуа — службовий пес, учасник змагань. Його навчали на розшукову діяльність. Є також мисливської породи та безпородні.

"Перші два місяці взагалі, отут у дворі в мене і машина стояла, й вони вигулювались, тут сморід стояв такий, що просто жах. Ну я тоді почав вже виводити їх на вулицю",  — каже Питько.

Також Сергій Питько продовжує опікуватись та тренувати інших собак.