Підрядники зривають виконання договорів з буріння артезіанських свердловин на правобережжі Херсонщини через постійні обстріли росіян

4 месяца назад 0

Підрядники, які мають бурити свердловини задля забезпечення правобережжя Херсонщини водою, відмовляються від робіт через небезпеку в регіоні. Вони витримують максимум до першого обстрілу росіян, після чого відмовляються продовжувати виконання замовлень. Через це із запланованих 50 додаткових свердловин у 2023 році на звільнених територіях Херсонщини вдалось запустити лише 6.

Про це під час пресконференції журналістам повідомив Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.

“Ми не встигли зробити їх всі. На сьогодні 6 повністю завершено, 2 в роботі. Всі інші – плануємо зробити у наступному році. У зв’язку з тим, що безпекова ситуація у більшості випадків не дозволяє поставити вишку. Підрядники виїжджають на об’єкт і наступного ж дня, після «прильотів», відмовляються виходити на роботу”,  – зазначив він.

За словами Прокудіна, попри затримку з бурінням нових свердловин, більшість населених пунктів поблизу Дніпра питною водою забезпечені. Голова ОВА заявив, що лише у двох населених пунктах правобережжя області ситуація з водою є критична. Її туди доводиться довозити. Всі інші живуть на тих свердловинах, які працювали й раніше.

Факт того, що підрядники відмовляються працювати в Херсонській області, підтвердив нашим журналістам і Антон Самойленко, заступник голови Херсонської ОВА.

“Багато учасників на закупівлі  не виходять, вони готові були підписувати і прямі договори, але завдяки нашим “русскім товаришам”, через постійні обстріли ми не можемо проводити роботи у повному обсязі. Обстріли дуже заважають нашим підрядникам, були випадки затримки машин на заглибленні близько 70-80 метрів, так, що потім люди діставали обладнання тижнями. Тому це питання нагальне, роботи ведуться і ми думаємо, що вони будуть виконані”, – зазначив Самойленко.

Закупівлі на роботи з буріння справді є на “Прозорро”.  будівництво 8 нових артезіанських свердловин у Новоронцовській громаді було укладено ще 4 вересня поточного року. За його умовами, ДП “Українська геологічна компанія” мало запустити  зазначену кількість свердловин до 1 грудня 2023 року. За це Департамент з розвитку територій Херсонської ОВА зобов’язався виплатити підряднику майже 27 мільйонів гривень. Як бачимо, навіть якщо б всі 6 свердловин, що введено в експлуатацію, знаходились у Нововоронцовській громаді (а це не так), підрядники все одно не виконали б своїх зобов’язань.

Також на “Прозорро” ми знайшли дві схожі закупівлі на буріння свердловин у сусідніх з Нововоронцовською Милівській та Новоолександрівській громадах, що коштують бюджету, відповідно, 20 та 36 мільйони гривень. Роботи могли бути виконані аналогічно до 1 грудня 2023 року, проте підрядники тут також вчасно не впорались.