Половина херсонців не користується укриттями та не вміє надавати першу домедичну допомогу

7 месяцев назад 0

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади щодо безпеки, укриттів та наслідків обстрілів оприлюднив Фонд громади міста Херсон «Захист».
Постійні обстріли Херсона військами рф призвели до значних матеріальних та людських втрат. Лише 8% херсонців зазначили, що вони не постраждали внаслідок ворожих обстрілів. Найбільш помітною є шкода, що завдана житлу та майну: у третини (35%) херсонців пошкоджено квартиру чи власний будинок, 27% зазначали, що пошкоджено їх багатоквартирний будинок, ще у 23% було пошкоджено майно (автівка, господарські споруди, комунікації, дачі тощо).

Значна шкода також завдана здоров’ю херсонців: 35% засвідчує, що в їх родинах є люди, які почали страждати на психічні розлади, у 3% в родині є поранені. Але найстрашніше, що через обстріли міста гинуть люди. Під час опитування 2% херсонців засвідчили, що в їх родинах є загиблі.

Брак укриттів, значна їх віддаленість від місця проживання, їхня необлаштованість залишаються серйозною проблемою у місті. Тільки 10% містян мають поруч з місцем проживання облаштоване бомбосховище. Підвали та мобільні укриття залишаються найбільш доступними місцями схову. Причому щоб потрапити до них, часто треба подолати значну відстань, і не факт, що укриття буде відкрите.

З тих чи інших причин, половина херсонців взагалі не користується укриттями під час тривог та обстрілів. Інші здебільшого користуються правилом двох стін, а також підвалами та мобільними укриттями.

Щодо потенційної можливості надання першої домедичної допомоги під час поранення, то тут варто зауважити, що херсонці скоріше не готові надати її за необхідності, через то, що більшість (59%) знає лише теоретично, що треба робити у таких випадках, а 32% взагалі не знає, що робити. Майже половина жителів міста не має необхідних засобів для надання такої допомоги.

У той самий час 68% опитаних херсонців, що зараз знаходяться у місті, повідомили, що вони зацікавлені у тому, щоб навчитися надавати першу домедичну допомогу пораненим: 36% готові навчатись наживо, в 32% — дистанційно, в онлайн-форматі.

Дослідження проводилось у період з 2 по 15 вересня 2023 року.

Дослідження проведено на базі онлайн-панелі мешканців Херсонської міської громади старше за 18 років – як тих, хто залишився в Херсоні, так і тих, хто виїхав з міста після 24 лютого 2022 року, користувачів інтернету. 

З повним текстом дослідження можна ознайомитись за