Понад сім місяців в окупації РФ: Високопілля на Херсонщині відзначило рік від дня звільнення

8 месяцев назад 0

4 вересня 2023 року виповнився рік, як звільнили Високопілля Херсонської області від російських військових. Селище окупували у березні 2022 року.

Про це у Telegram повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами за селище велися запеклі бої. Кілька місяців ЗСУ намагалися вибити російських військових.

Як військові РФ тримали в оточенні селища та як тікали з нього,  на сторінці у Facebook керівниця Високопільської територіальної громади Ганна Шостак–Кучмяк.

Наприкінці червня 2022 року українські військові звільнили Потьомкіне Високопільської громади. А саме селище Високопілля ще понад два місяці утримували у напівоточенні з трьох боків війська РФ та обстрілювали Зеленодольськ, Сергіївку, Кошове та Велику Костромку. Херсонщина. Військові ЗСУ встановлюють прапор України в деокупованому Високопіллі, 6 вересня 2022 року Фото: Володимир Літвінов/Facebook
Як написала керівниця громади, російським окупантам не вдалося організовано втекти від українських військових з Високопілля. Десятки з них потрапили в полон, а боєприпаси поповнили арсенал українських військ.

" Наразі ми кожен на своєму місці виборюємо перемогу. Відновлення і відбудова нашої громади відбувається за підтримки наших партнерів, волонтерів і простих працівників різних професій, і без професій. У великій війні немає маленьких справ. Тримаймо кожен свій фронт, продовжуймо боротьбу, вірмо та допомагаймо ЗСУ! Перемога буде за нами! ", — йдеться у дописі Ганни Шостак-Кучмяк.

Після звільнення селища Високопілля поліцейські фіксують​ там численні факти мародерства російськими військовими, які о​бкрадали будинки та забирали автомобілі, мототранспорт та велосипеди місцевих жителів. У селищі майже не залишилося вцілілих будинків: все або знищене обстрілами, або пограбоване військовими РФ.