Потенційний туристичний магніт Херсонщини

2 года назад 0

Хорли – курортне селище на березі Чорного моря, яке залишається маловідомим для багатьох туристів. Воно не має офіційного статусу курорту, але кожного року охочих відпочити від міської метушні й ближче познайомитися з історією і пам’ятками Хорлів усе більше.
Якби розвитку туризму у цьому населеному пункті приділялося більше уваги, для цього виділялися спеціальні кошти, то це місце могло б стати шикарною альтернативою Арабатської стрілки. Воно вже зараз зветься маленьким Кримом на Херсонщині, адже чарівні природні простори, багато історичних пам’яток і спокійне, чисте море, яке найбільше цінують відпочивальники з маленькими дітьми.
Але є у Хорлах й інша місцева особливість – цілющі джерела, яких налічується понад 5. На жаль, не всі вони відповідним чином облагороджені і доступні, але здатні привернути увагу не одній сотні туристів.
Характеристика джерел
Своїй появі джерела у Хорлах завдячують Софії Богданівні Фальц-Фейн. Насамперед перед нею стояло завдання забезпечити півострів питною водою, тому вона дала розпорядження пробурити свердловини. Чи знала Софія Богданівна про цілющі властивості води достеменно не відомо.
Джерела у Хорлах не випадково називають цілющими, адже вони збагачені колоїдним сріблом і мають лікувальну дію. Якби у нашій державі ці природні об’єкти виокремили, привели до ладу територію навколо них, то про них би говорили не тільки в Україні, але й у Європі.
Сьогоднішній стан цих джерел можна вважати плачевним. Одне з них було на території колишньої устричної ферми, але з роками ніхто не приглядав за ним, тому його поглинуло море. Інше розташоване прямо перед в’їздом до села, але там немає ніякої інфраструктури, одне болото та зарості очерету.
Ще два джерела знаходяться на території одного з місцевих баз відпочинку. В одному з них вода найбільш цілюща, оскільки глибина свердловини складає понад 300 метрів. Склад води там зможе по-справжньому вразити. Але є проблема – джерело майже не функціонує через низький рівень води.
Воду з такого типу джерел часто застосовують для лікування і профілактики різних захворювань. Але лікарі наголошують, що і зловживати нею не варто.
Більш доступним для людей є джерело у Хорлах, розташоване у старому парку, де висаджено багато дерев і кущів, аналогічних до тих, що в Асканії-Новій.
Саме джерело розташовується недалеко від входу до цього парку, від нього тече струмочок, який розгалужується на багато інших струмків, які охоплюють майже всю територію парку та врешті-решт утворюють одне велике озеро.
Відвідати парк варто не тільки для того, щоб побачити джерело та попити з нього води, але й насолодитися красою навколо – там ростуть безмовні вікові дуби, є старовинні аркові мости, маленькі стежинки. Все це у купі нагадує немовби якусь лісову казку, там справді дуже гарно і спокійно.
Каплиця з джерелом
Але якщо хочеться комфорту та доглянутої місцини, то краще за все обрати каплицю на краю села. Вона зведена на місці одного з цілющих джерел, там досить акуратна територія і є на що подивитися.
Ідея будівництва належить одному з селян, Ігорю Бобру. Тоді він був звичайним підприємцем, який хотів зробити щось гарне для свого села, а зараз є старостою в Хорлах і дуже радий, що колись вирішив створити таку чудову локацію.
На території каплиці є кран, з якого можна напитися смачної, цілющої води, а також невеличка купальня у вигляді басейну, де також міститься чудодійна проточна вода.
Найчастіше до каплиці приїжджають люди з Херсона, Каланчака, а також приходять місцеві жителі. Але влітку там можна зустріти багатьох туристів з різних куточків України, які приїхали відпочити на Чорному морі й насолодитися природною красою Херсонщини.
Каплиця дійсно зроблена на совість. Там є альтанка зі скульптурою Божої матері, зручний басейн, цегляна арка до входу на територію, доглянута дорога до самої каплиці. Але все одно треба фінансування від місцевої влади для того, щоб зберігати все це у належному стані, обробляти рослини від шкідників, косити траву тощо.
Таким чином, на Херсонщині є ще одне місце, яке є маловідомим, але має значний туристичний потенціал, і це – Хорли. А найголовнішими і найцікавішими локаціями там можуть стати джерела, які нині потребують більшої уваги та догляду. Попри те, що не всі вони мають привабливий вигляд, інтерес до них зростає, туристів більшає, тому це має стати чудовим поштовхом для влади нарешті взятися за окультурення території й зробити своє село прекрасним туристичним місцем Херсонщини.
Кherson.name