Прорив в спину російським військам: Світан розповів про наслідки форсування Дніпра

5 месяцев назад 0

За словами Романа Світана, зимовий період оптимальний для проведення масштабної операції із форсування Дніпра та створення опорного пункту ЗСУ на лівому березі.

Організація масштабної операції з форсування Дніпра цілком можлива в осінньо-зимовий період, адже умови для цього дуже непогані. В цей час річка на так званій низькій воді – зараз берега набагато вужчі, ніж навесні або влітку в поводдя. Незручності можуть виникнути лише у випадку, якщо не вистачатиме сил і засобів. Про це в  розповів військовий експерт, полковник запасу Роман Світан

За словами Світана, рішення про використання сил і рух військ приймається командуванням або штабом лише в разі наявності чіткого плану. Просто створення опорного пункту і переходу через Дніпро без чітко визначеної стратегічної мети може призвести до серйозних ризиків.

"Ми це вже бачили на прикладі росіян минулого року, коли вони переправлялися в умовах відсутності завдання щодо виходу, наприклад, на Одесу, Вознесенськ або Придністров'я. Вони опинилися у, м'яко кажучи, в "делікатне" становище", — наголошує полковник запасу.

Він також додає, що у ситуації, коли не існує чіткої мети для подальшого розвитку, будь-який опорний пункт приречений на знищення. Тому вкрай важливо розуміти, з якою конкретною метою він формується і для чого проводиться форсування річки.

"На правому березі Херсонщини лише один перспективний напрямок — вихід у бік Криму, який передбачає подальший рух до півострова та його звільнення. І якщо сил на виконання завдання поки що не вистачає, то й не треба зараз форсувати Дніпро" , — вказує експерт.
Він також робить висновок про те, що із технічної точки зору, зручно форсувати Дніпро саме зараз.

"Наприклад, на місцевості південніше Каховки в основному глинисто-піщані ґрунти, які під час дощів не стануть великою перешкодою для гусеничної техніки. Мокрі глина з піском – досить непогана підстилка для "гусениць". Втім, наголошую, що все залежить від того, чи є у нас достатня кількість резервів для реалізації цієї операції"
, — резюмує Роман Світан.

Бойові дії на лівому березі Дніпра Нагадаємо, як раніше повідомляв , Збройні сили України успішно зайняли три опорні пункти на Лівобережжі. Завдяки артилерійському обстрілу українські підрозділи зуміли розширити контроль на різних відрізках фронту, повідомив Владислав Селезньов.
​ЗСУ розширюють свої опорні пункти на Лівобережжі та продовжують просуватися вперед. Сили оборони України утримують нові позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області.

Як повідомлялося раніше, в Головному управлінні розвідки розкрили сценарій відступу військ РФ з лівобережжя Херсонської області.​