Річкові перевезення у Херсоні: які питання залишились невирішеними

3 года назад 0

У Херсоні річкові перевезення дачників здійснюються з трьох причалів: одного у річковому порту і двох у Гідропарку. Жителі міста, які користуються причалом у порту скаржаться, що лавки для відпочинку спиляли. А у Гідропарку триває конфлікт між жителями провулка Проточний, яким їздять машини до причалу, та дачниками.
 
О 8 годині ранку люди відправляються з річкового порту на дачі комунальними катерами. В очікуванні рейсу тепер тут доводиться стояти. 
 
"Зазвичай їдуть літні люди. Здоров’я ніяке, у всіх болять суглоби, коліна і ніде присісти. Тиждень тому їхали. Усі були обурені, адже стоять люди і падають", — розповів дачник Сергій Миколайович.
Навігація почалась місяць тому і лавок уже не було на місці, — розказує дачник Борис Романченко. Стан причалів теж аварійний.
 
"Ми бачимо, що всі проходи заставлені якимись речами, щоб сторонні не підіймалися догори. Якщо поглянути на верх, видно, осипається дах. Будівля є аварійною. Я думаю, лавочки спиляли, щоб люди не постраждали", — розповів Борис Романченко.
 
Дачниця Надія Григорівна говорить, що лавок тут немає, бажано, щоб були. Теплоходи старі. Потребують ремонту, гроші не дають. Заборгованість із заробітної плати — три місяці, — говорить капітан-механік теплоходів Сергій Колесник.
 
"По ремонту теплохода "Біштау". Двигун розібрали, дефектовку провели, треба гроші. Запчастини зношені, потрібні тільки нові. А грошей немає. Також проблема з причалами на дачних ділянках. Стотонне судно прибиває вітром до берега", — розповів Сергій Колесник.
 
Іван Сирота — матрос теплохода "Біштау". Говорить, солідолу не дали, ні ганчірок, ні спецівки (за часи незалежності взагалі не отримували). Гроші за минулий жовтень ще навіть не отримали.Щодо графіку роботи, технічного стану причалів і суден та заробітної плати ми звернулася до міського управління транспорту. Керівниця Марина Віркун сьогодні не змогла зустрітися. Виконувач обов’язків директора Херсонкомунтранссервісу Сергій Кислих, який на цій посаді трохи більше двох тижнів, також послався на зайнятість і прокоментувати ситуацію обіцяв пізніше. Нові лавки на річковому вокзалі буде встановлювати КП "Гарантія", — розказав Ігор Семенчев. На лавки треба 350 тисяч, урни 120 тисяч гривень. Хто спиляв лавки у річковому порту Ігор Семенчев не знає. В зону відповідальності підприємства це не входить.
 
"Заплановано міською радою виготовлення нових ста лавок та 70 урн, які будуть  встановлені у місті, зокрема і річковий вокзал. Тільки будуть зроблені нові лавки, ми їх придбаємо і в цьому місці вони будуть встановлені" , — розповів Ігор Семенчев.
Це – старий причал у Гідропарку. Він без документів і визнаний аварійним, сказав директор "Гарантії". Новий причал, збудований за бюджетні гроші, має всю документацію. Тут є навіс від сонця, лавки, туалет і парковка для машин,- продовжує директор Гарантії, яка його зводила. Дозволено приймати судна довжиною 18 метрів до 20 тонн.
 
"Цей причал зараз експлуатується для всіх малих суден, які приходять до нашого причалу "Гідропарк". Це люди, приватні особи, невеличкий баркас, який возить херсонців на 6 дачних кооперативів" , — говорить Ігор Семенчев.
 
Дачники неохоче користуються новим причалом, говорить Володимир. Заборонений проїзд для машин, як вантажити сумки, — каже чоловік. Додав, що зараз вони невеликі, якщо важчі, і доводиться не чекати бот, а наймати човни, там штрафують і не пускають. Говорить, новий причал нормальний, але немає під’їзду до нього.
Єгор Гольц живе у провулку Проточному, другий будинок від старого причалу. Перевізники не користуються новим причалом, — говорить чоловік.
 
"З 6 години починається рух машин. Інколи буває 2-30, викликаємо поліцію. Влітку починається взагалі з п’ятої години. Діти не можуть грати на вулиці. Люди привозять з дач сміття. Сьогодні вранці у мене під воротами поставили мішок зі сміттям" , — розповів Єгор Гольц.
 
Суспільне Херсон