Шив прапори для наших воїнів: Окупанти викрали на Херсонщині відомого львівського художника

7 месяцев назад 0

Один з видатних діячів національних процесів Львова на рубежі 1980-1990 років, художник та реставратор Орест Карелін вже майже рік перебуває у полоні ворога. Чоловіка викрали з власного дому в Новій Каховці, де він з родиною проживав останнім часом.

Як розповідає виданню «Lviv.Media» донька полоненого художника Анастасія Багірова, чоловік вперто відмовлявся виїжджати з окупації й продовжував демонструвати свою проукраїнську позицію.

Оресту Кареліну на момент викрадення було 76-років. Більшу частину свого життя він прожив у Львові, де здобув славу одного з провідників національного відродження міста. Чоловік присвятив себе пошиттю українських стягів — саме його знамена першими здійняли у Львові на заміну червоним радянським ганчіркам.

Прапори Кареліна 1990 року замайоріли над Високим Замком, ратушею та іншими державними установами міста.
Окрім синьо-жовтих стягів чоловік працював й військовими знаменами та козацькими хоругвами, які безкоштовно передавав різним установам та організаціям, подекуди навіть просто дарував знайомим. Загалом Орест Карелін виготовив близько чотирьох тисяч різних прапорів.

«У нас вдома було дуже багато прапорів, включно з першим синьо-жовтим, який підняли над львівською ратушею. Прапор з підписами митрополитів Стернюка, Любачівського. Тато неодноразово звертався до влади, щоб зробити Музей прапора у Львові. Але…» , — розповідає  Анастасія Багірова .

Наразі відомо, що більшість стягів з колекції Ореста Кареліна окупанти знищили — їх просто рвали на шматки та викидали у сміття. Невелику частку з доробку художника вдалося врятувати сусідам.
Про долю Ореста Кареліна наразі не відомо нічого. Донька говорить, що зв'язок з ним втратився після того, як родина виїхала з окупації на підконтрольну Україні територію.

«Ми виїхали 24 лютого [2022 року, —  ред. ] о 9-й ранку. Потрапили одразу в бої на Широкій Балці. Потім пробули у селі Веселому кілька днів. Лишили машини і йшли далі пішки. Я, сестра, невістка і наші діти… Тато не хотів купляти російської картки. Ми через друзів тримали зв'язок» , — розповідає  Багірова .

Коли ж Херсон звільнили 11 листопада 2022 року, то зв'язок з друзями у Новій Каховці також обірвався. Вже пізніше родина дізналася, що окупанти прийшли у помешкання Ореста Кареліна й вивели його звідти у кайданках.
«Він не ховав свою діяльність. Виходив на мітинги, ходив із синьо-жовтою стрічкою, шив прапори, щоб зустріти наших воїнів» , — говорить донька полоненого.

Імовірно, саме за таку чітку проукраїнську позицію художника й викрали.

Наразі родина Ореста Кареліна намагається дізнатися бодай якусь інформацію про свого батька. На жаль, поки що безрезультатно. Знайти його в переліках незаконно ув'язнених або полонених не вдалося, так само як і списках загиблих.