Що зараз відбувається на лівому березі Дніпра на Херсонщині: огляд групи ІС

6 месяцев назад 0

Не треба бути особливо обізнаним у оперативному мистецтві, щоб зрозуміти просту істину – противник, очевидно, не буде меланхолійно спостерігати за тим, як передові підрозділи ЗСУ зміцнюють та збільшують свої плацдарми на лівому березі р. Дніпро у її нижній течії.

Командування ворожого угрупування військ (УВ) “Днепр”, явно спробує найближчим часом докласти максимум зусиль, аби “виправити положення” на Кримсько – Таврійському напрямку.

У зв’язку з цим, постає цілком закономірне питання – чим і як воно може скористатися для досягнення цього результату?

Тому, у сенсі визначення перспектив, щодо подальшого розвитку ситуації на цьому напрямку, варто розглянути склад та обсяг сил й засобів противника, які він може задіяти для досягнення цієї мети.

Тож, подивимось більш детально на УВ “Днепр” та окремо на УВ “Обороны Крыма”.

Почнемо, з УВ “Днепр”. Отже:
– особового складу (ос) – 65712 всл
– танків – 396
– бойових броньованих машин (ББМ), включаючи бронеавтомобілі – 874
– артилерійських систем (АС), калібром від 100-мм – 481
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 82
– пускових установок оперативно-тактичного ракетного комплексу (ПУ ОТРК) – до 8 одиниць

Все це шобло зведено у наступні формування:
– окремих мотострілецьких бригад (омсбр), бригад морської піхоти (бр МП), окремих бригад берегової оборони (обр БО), окремих розвідувальних бригад(орбр), окремих бригад спеціального призначення (обр СпП), бригад морської піхоти (бр МП), зведених бригадних тактичних груп (ЗБрТГр) військових баз (ВБ) – 9
– мотострілецьких полків (мсп), включаючи територіальні війська (ТрВ), десантно-штурмових полків (дшп), окремих полків спеціального призначення (оп СпП), танкових полків (тп), в тому числі зі складу ТрВ, окремих полків морської піхоти (оп МП) – 19
– окремих мотострілецьких батальйонів (омсб), мотострілецьких батальйонів (мсб), танкових батальйонів (тб), окремих стрілецьких батальйонів (осб) – 10
– загонів (рівня “батальйон”), в тому числі типу БАРС, “Шторм-Z” – 6

В резерві, так званої “першої черги”, командування УВ “Днепр” має:
– мотострілецьких полків – 2 (обидва зі складу територіальних військ)
– танкових полків – 2 (один, 17-й – зі складу 70-ї мотострілецької дивізіїмсд, другий, 214-й- зі складу ТрВ).

У складі УВ “Днепр” діють основні сили двох російських загальновійськових армій (ЗВА) Південного воєнного округу (Півд.ВО) – 18-ї та 49-ї, а також ряд окремих частин та з’єднань.
1) 18-а ЗВА
– 22-й армійський корпус (126-а обр БО, 127-а орбр, 8-й артилерійський полкап,1096-й зенітний ракетний полкзрп та 4-й окремий полк РХБЗ)
– 70-а мотострілецька дивізія (мсд) (24-й, 26-й, 28-й мсп, 17-й тп та 81-й самохідний артилерійський полксап)
2) 49-а ЗВА (без 34-ї омсбр)
– 205-а омсбр
– ЗБрТГр 7-ї військової бази (ВБ) (Гудаута)
– 227-а артилерійська бригада (абр)
– 1-а ракетна бригада (рбр), очевидно діє зведеним дивізіоном
– 90-а зенітна ракетна бригада (зрбр)
3) Також тут розгорнутий частково 40-й АК, зокрема
– 144-а омсбр
– окремі підрозділи 47-ї мсд
4) 61-а окрема бригада морської піхоти (обр МП) зі складу об’єднаного стратегічного командування (ОСК) “Север” (входить до складу північного флоту ри-фи)
5) 80-а “арктическая” омсбр зі складу 14-го АК ОСК “Север” (м.Алакуртті)
6) 95-а омсбр зі складу 1-го АК 8-ї ЗВА Півд.ВО (колишній 123-й мсп мобілізаційного резервуМР так званої народної міліції днр, переформований у “номерну” бригаду)
7) Зі складу повітряно-десантних військ ри-фи
– окремі частини та підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії (до 3-х батальйонів, очевидно, найближчим часом сюди також підтягнеться й 56-й дшп зі складу цієї дивізії з Токмацького напрямку)
– принаймні, один полк (1044-й мсп ТрВ) зі складу 104-ї повітряно-десантної дивізії мобілізаційного резерву пдв ри-фи

Ну й від російських “піцназьорських військ” тут оперують зведені тактичні загони зі складу.
– 10-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП)
– 25-го окремого полку спеціального призначення (оп СпП)

Тепер, щодо УВ “Обороны Крыма”.
Тут “поголовья” – трохи є, але з озброєнням та військовою технікою (ОВТ), ситуація, скажімо так – специфічна:
– особового складу – 13116 всл
– танків – 28
– ББМ – 64
– АС – 101
– РСЗВ – 8

Це те, що входить саме до складу власне УВ “Обороны Крыма”, так би мовити “за штатом”. Але, варто зазначити, що на території окупованого півострова складується й інше ОВТ, яке росіяни використовують для формування та розгортання нових частин та з’єднань – 46-ї та 47-ї мотострілецьких дивізій (мсд).

Тому, я би не зважав особливо на той факт, що до складу кримського УВ противника нібито “по штату” входить “мало техники”. Це має цілком логічне пояснення – вона зараз в самому Криму росіянам й не потрібна, вона потрібна їм на фронті.

Власне, щодо розподілу сил й засобів УВ “Обороны Крыма”
1) Тактичний напрямок “Север”
мотострілецьких батальйонів, стрілецьких батальйонів, повітряно-десантних батальйонів, батальйонів морської піхоти –  7, посилені 2-а танковими ротами
2) Тактичний напрямок “Запад”
мотострілецьких батальйонів, повітряно-десантних баатальйонів, стрілецьких батальйонів – 11
3) Тактичний напрямок “Центр”
мотострілецьких батальйонів – 9
4)Тактичний напрямок “Юг”
повітряно-десантних батальйонів – 2

Є дві особливості цих кримських підрозділів противника. Перша, скажімо так… міститься в тому, що значна частина їх “пребывает в стадии формирования”, або має статус ТрВ чи МР. Друга – деякі з них являють собою наформовані “аксьоновим сотоварищи” напівприватні “добровольчі батальйони”.

Ситуація із формуванням “нових з’єднань” на території Криму, також достатньо специфічна. Наприклад, нібито “офіційно” сформована 47-а мсд, насправді “недоформована” й лише поступово доформовується, хоча офіційно ВЖЕ воює (про відправку її підрозділів на фронт, російські пропагандони навіть назнімали числені “сюжети”). В реальності, її частини та підрозділи, у значні мірі, лише формуються (як тільки підрозділи сформовані, їх зводять у частину, їй присвоюється номер і її “тут же” відправляють на фронт, до складу з’єднання, яке офіційно ВЖЕ розгорнуто “в зоне сво”).

Практично те саме відбувається й з 46-ю мсд, яка також формується на території окупованого п-ва Крим (штаб – Перевальне, частини та підрозділи формуються у Перевальне, Старий Крим, Білогорськ).

Зрозуміло, що 46-а та 47-а мсд, призначені саме для Кримсько _ Таврійського напрямку (тобто у склад УВ “Днепр”), й на перший погляд сам факт їх формування виглядає “пугающе”.

Але, насправді, з цими дивізіями, як кажуть замасковані ватноголові – “не всё так однозначно”…

Справа в тому, що обидва з’єднання хоча й виглядають, як повноцінні (мають “за штатом” 4 лінійних “унормованих” полки – 3 мсп+1 тп), але в реальності у них є певна, але дуже суттєва вада. Їх дивізійний комплект сил та засобів на цілий “ранг” нижче ніж у стандартної мсд.
Замість, наприклад, штатного самоходного артилерійського полку (сап) – лише самохідний артилерійський дивізіон (садн), замість штатного зенітного ракетного полку (зрп) – зенітний артилерійський дивізіон (зенадн), ну й так далі, за списком.

Тому, на закінчення – рекомендую моїм читачам подумати над етимологією таких “гениальних придумок” російських дженералей, щодо своїх амбітних планів “масштабного разворачивания” резервних формувань, озвучених ними наприкінці минулого року (причому, чомусь у публічній сфері).

Звідки взагалі, їм у голови пришла ідея, щодо цієї “лайт-версії”?

Координатор Костянтин Машовець