Щоб людям було де жити. Кіровоградщина допомогла відновити пів сотні будинків у деокупованому селі на Херсонщині

8 месяцев назад 0

Працівники комунальних підприємств з громад Кіровоградської області відновили пів сотні будинків в деокупованому селі Мала Олександрівка Великоолександрівської громади Херсонської області. До холодів поспішають полагодити будинки, щоб людям було де жити.   дізнавалось, як відбудовують Херсонщину та скільки всього планують відремонтувати.

Великоолександрівська громада майже рік перебувала під російською окупацією. Там пошкоджені будинки, школи, адміністративні будівлі.
Жителька Малої Олександрівки Тетяна Сокирко згадує, яким побачила свій будинок після деокупації.

"Стеля почала протікати й падати – шифер побитий. З підвалу, де ми зберігаємо овочі й консервацію, росіяни, звісно, все забрали" .

Допомагати відбудовувати зруйноване село жителі Кіровоградщини приїхали в липні, розповіла староста села Зоя Крамаренко.

"Найперші заїхали хлопці з Новоукраїнки й одразу взяли в роботу два будинки. Дві бригади почали працювати. Працюють у будь-яку погоду".
Руйнування та відновлення в Малій Олександрівці на Херсонщині СКРІНШОТИ З ВІДЕО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОВА Руйнування та відновлення в Малій Олександрівці на Херсонщині СКРІНШОТИ З ВІДЕО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОВА Руйнування та відновлення в Малій Олександрівці на Херсонщині СКРІНШОТИ З ВІДЕО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОВА Руйнування та відновлення в Малій Олександрівці на Херсонщині СКРІНШОТИ З ВІДЕО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОВА Руйнування та відновлення в Малій Олександрівці на Херсонщині СКРІНШОТИ З ВІДЕО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОВА
За словами заступника начальника обласного управління капітального будівництва Михайла Полтавця, Херсонщину допомагають відбудовувати в рамках проєкту "Пліч-о-пліч", ініційованого президентом України. У Малій Олександрівці мають полагодити 89 житлових будинків та будинок культури.

"Програму реалізуємо за трьома напрямками. Перший – ремонт 81 житлового будинку, що зазнали руйнувань – у більшості це дахи, вікна, двері, фасади будівель. Щоб люди могли нормально жити. Другий – відновлення будинку культури. Третій – виконання більш серйозних й дороговартісних робіт, реконструкції ще восьми будинків".

Проєкт передбачає відновлення Херсонщини коштом обласних і місцевих бюджетів, сказав Михайло Полтавець.

"За результатами обстеження та нашими підрахунками, для відновлення села Мала Олександрівка потрібно близько 52 мільйона гривень. Нині область долучилася грошима від територіальних громад, від благодійників і бюджетними на загальну суму близько десяти мільйонів. За умови подальшого фінансування й виділення державних грошей, відновлення продовжимо".
До кінця 2023 року планують відремонтувати 81 будинок. Під час другої черги проєкту Кіровоградщина допомагатиме відновлювати зруйноване в 11 селах Херсонщини.